Knivskarp kamp om seier i Iowa

Fire menn kjemper om å bli demokratenes presidentkandidat i morgendagens avstemning i Iowa. Det går mot en thriller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det alle trodde skulle bli et oppgjør mellom Howard Dean og Richard A. Gephardt, inkluderer også John F. Kerry og John Edwards. De siste timene kan bli avgjørende for hvem som vinner i Iowa og dermed får et solid forsprang i kampen om å bli George W. Bushs motkandidat i høst.

Under sterkt press

Hittil har Howard Dean ledet, men hans støtte synes å minke dag for dag. Bakgrunnen er trolig et sterkere pressefokus på hva Dean egentlig mener, og at han har vært skyteskive for alle de andre kandidatene. Dean har fløyet inn 3500 støttespillere som skal hjelpe til å få Iowa-demokrater til å stemme på ham.

Mye står på spill for den tidligere Vermont-guvernøren. I flere måneder er han blitt ansett som den mest sannsynlig presidentkandidaten, og et tap i Iowa vil være et nederlag etter at han helt til nå har hatt en klar ledelse.

Richard A. Gephardt har jobbet hardt med Iowa i månedsvis og har solid støtte blant statens fagorganiserte. Han har satset alt på denne første avstemningen som en start på en nasjonal valgkamp. Taper Gephardt i Iowa, spøker det for hans videre kandidatur.

John F. Kerry fikk plutselig fart på meningsmålingene de siste dagene og er nå med i teten. Han satser også på dem som ennå ikke har bestemt seg.

Kerrys budskap er at han er den med nok militær og politisk erfaring til å vinne over Bush.

John Edwards har også rykket oppover på målingene. Han bruker sin arbeiderklassebakgrunn som valgkampkort, men hemmes i Iowa av at han ikke har noen stor organisasjon bak seg.

Kamp om hver stemme

Alle disse fire er i teten. Ingen våger å spå hvem som vil vinne. Usikkerheten øker ved at avstemningen i Iowa ikke er et valg i tradisjonell forstand. De såkalte «caucuses» er grupper hvor demokrater møtes og diskuterer kandidater. Etter et intrikat system skal ubestemte sjeler overbevises, og det hele ender i håndsopprekning og samling om kandidater.

Det er ventet rekordhøy deltakelse i disse gruppene mandag. Det demokratiske partiet i Iowa regner med at 125000 vil stemme, nesten dobbelt så mange som deltok i 2000-valget.

Iowa-avstemningen er første milepæl i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat i 2004. Tirsdag 27. januar er det primærvalg i delstaten New Hampshire. Det ansees som mest avgjørende for hvem som skal ta kampen opp mot George W. Bush.

ET JEVNT LØP: John Edwards fra Nord Carolina er en av de fire kandidatene som nå kjemper om å bli demokratenes presidentkandidat. Løpet synes jevnt, og ingen politiske observatører tør tippe utfallet før acvstemningen i staten Iowa i morgen.