Knivslaktet lam på TV

Kjendiskokken Jamie Oliver i hardt vær. Var dette ille?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Kjendiskokken får nå massiv kritikk av dyrevernere etter at han skar over halsen på et lam uten at det var bedøvet.

Britiske Channel 4 har opplevd en storm av seerkritikk etter at de onsdag kveld sendte et avsnitt av Jamie Olivers nye matprogram der kjendiskokken skjærer over halsen på et lam som ikke var bedøvet.

Medfører ekstreme smerter

- Å skjære over halsen på et fullt bevisst lam medfører utvilsomt ekstreme smerter, sier foreningen Advocates for Animals til den britiske avisen Mirror.

- Denne typen brutal slakt viser ingen medfølelse eller respekt for det stakkars dyret.

Foreningen legger til at «Oliver burde skamme seg».

Jamie Oliver er i Italia for sitt nyeste matprogram, og han var gjest på en bondegård da han ble bedt om å slakte dyret for åpent kamera.

- En som har tilberedt over 2000 lam i løpet av sin karriere, må ha drept minst ett av dem, sier Jamie Oliver selv.

FÅR KRITIKK:  Bildet er tatt fra onsdagens sending av Jamie Olivers nye matprogram. Her må lammet bøte med livet. Foto: Kent News and Pictures
FÅR KRITIKK: Bildet er tatt fra onsdagens sending av Jamie Olivers nye matprogram. Her må lammet bøte med livet. Foto: Kent News and Pictures Vis mer

- Ellers ville man vært en dårlig kokk.

Blir rost

Selv om programmet umiddelbart fikk sterke reaksjoner, roser dyrebeskyttelsen i England programmet for å vise brutaliten i slakteprosessen.

- Vi skulle ønske slike ting ble vist oftere, sier talsmann for britiske PETA.

- Det ville kunne gjøre den mest hardbarkete kjøtteter til vegetarianer, sier han.

Siri Relling ved Dyrebeskyttelsen i Norge er også delvis positiv til at programmet vises.

- Det bidrar til kunnskapsøkning, sier Relling. Vi er kritiske til at dyret slaktes på ulovlig vis, men det er positivt at folk får se hva som skjer når et dyr slaktes, og vi håper at scener som dette kan føre til at folk søker mer informasjon.

Relling mener likevel at TV-kanalene må være forsiktige dersom de velger å vise det her i Norge.

- Slik slakting er forbudt ifølge norsk lov, og TV-kanalene kan vente seg en publikumsstorm om det vises.

POPULÆR: Tv-kokken har de site årene blitt svært populær, både i hjemlandet England og internasjonalt. Her ved åpningen av restauranten Fifteen i London.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer