Knivstakk barna sine - fikk åtte års fengsel

37-åringen som er dømt til åtte års fengsel for å ha knivstukket sine to barn, anker dommen. Han stiller seg uforstående til dommen, og mener at den ikke er rettferdig, opplyser hans forsvarer, advokat Oscar Ihlebæk, til NTB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var tidlig på morgenen mandag 1. september i fjor at mannen passet opp sine to barn, ei jente på 18 år og en gutt på 16 år, på Mysen i Østfold, og stakk dem ned med kniv. Barna kom fra knivstikkingen med livet i behold, men fikk alvorlige skader.

Forut for knivstikkingen hadde mannen gjentatte ganger truet barna. Da saken mot ham ble ført for Heggen og Frøland herredsrett, ble det avdekket en rystende mishandlingshistorie gjennom flere år. Mannen skal ha slått barna og deres mor, 37-åringens tidligere kone, truet dem på livet flere ganger og holdt dem innesperret i perioder.

Sikring

Dommen fra herredsretten er i tråd med påstanden som aktor, statsadvokat Bjørn Kristensen, la ned. I tillegg til åtte års fengsel, er mannen også dømt til inntil fem års sikring. Han er også idømt å betale 410 000 kroner i erstatning til barna og sin tidligere kone.

37-åringen viste ingen tegn på anger da han møtte som tiltalt for drapsforsøk i herredsretten. Han var også tiltalt for alvorlige trusler og for vold under særdeles skjerpende omstendigheter. Han ble dømt for samtlige av forholdene i herredsretten.

Husker ikke

Ifølge sine egne forklaringer husker ikke 37-åringen noe av knivstikkingen. Men retten finner det bevist at da sønnen nektet å bli med ham, stakk faren ham i ryggen uten forvarsel. Etter at sønnen hadde falt sammen, løp mannen bort til sin 18 år gamle datter, og stakk henne også. Deretter gikk han tilbake til sønnen, satte seg over ham, og stakk ham sju ganger til.

Retten finner det også bevist at 37-åringen forsøkte å stikke sønnen i hjertet. Også datteren ble stukket ytterligere sju ganger etter det første stikket.

Med forsett

På denne bakgrunn finner herredsretten det bevist utover enhver rimelig tvil, at 37-åringen forsettlig forsøkte å drepe sine egne barn. Herredsretten mener at barna reddet livet fordi et vitne ble klar over knivstikkingen.

I straffeutmålingen har retten lagt vekt på at faren langt på vei har ødelagt barnas forventninger til sitt eget liv. De alvorlige konsekvensene for barna er tillagt vekt i skjerpende retning. Som skjerpende forhold har også retten lagt vekt på at mishandlingen har foregått over lengre tid og at han som far ikke synes å akseptere at han ikke kan bestemme og diktere over barnas liv.

I formildende retning har retten vurdert det faktum at 37-åringen opprinnelig kommer fra Irak, og derfor har en annen bakgrunn. Men det at han følte at hans familie var vanæret, og at han var deprimert, kan ifølge dommen ikke tillegges særlig vekt ved så alvorlige forbrytelser som det her er snakk om.