Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knivstakk offer 14 ganger på oppdrag for «ondskapens ansikt». Nå kan hun bli prøveløslatt

Leslie Van Houten er blitt nektet prøveløslatelse 19 ganger.

DREPTE: Leslie Van Houten har sittet i fengsel store deler av sitt liv for drapene tilknyttet sekten til Charles Manson. Bildet til høyre er fra rettssaken i Los Angeles i 1970. Bildet til venstre viser Van Houten under en løslatelseshøring i 2013. Foto: NTB scanpix
DREPTE: Leslie Van Houten har sittet i fengsel store deler av sitt liv for drapene tilknyttet sekten til Charles Manson. Bildet til høyre er fra rettssaken i Los Angeles i 1970. Bildet til venstre viser Van Houten under en løslatelseshøring i 2013. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1969 var Leslie Van Houten med på å drepe Leno LaBianca og hans kone Rosemary i deres hjem i Los Angeles.

Hun var 19 år da hun deltok i de brutale drapene, som var en del av de sju drapene Charles Mansons beryktede sekt fikk gjennomført i sin «rasekrig» i løpet av noen augustnetter i 1969.

Nå, nesten 50 år etter, kan 66-årige Van Houten slippe ut av fengsel.

Knivstakk etter døden Drapet på La Bianca-familien er et av de mest bestialske i nyere amerikansk historie, og Van Houten ga sin forklaring under rettssaken i 1971.

Hun holdt Rosemary LaBianca nede mens sektmedlemmet Charles «Tex» Watson knivstakk mannen. Etter at han også hadde knivstukket Rosemary ga han kniven til Van Houten, som under vitneforklaringen sa hun knivstakk kvinnen minst 14 ganger til, skriver Los Angeles Times.

«Jeg tok opp en av knivene, og Patricia hadde en kniv. Vi begynte å stikke og kutte opp dama.» forklarte hun.

Patricia Krenwinkle var også en av morderne og Charles Manson-tilhengerne. Van Houten forklarte videre at de hentet en rekke kjøkkenredskaper i tillegg til kniver under drapene.

Offeret ba for sitt eget liv under angrepet, og lovet å ikke ringe politiet.

«Det virket som jo mer hun sa «politi», jo mer panikk fikk jeg» sa Van Houten.

Ordet «WAR» ble risset inn på magen til Leno La Bianca.

Sekt Hun ble først dømt til døden for drapene, men fikk i tredje rettsrunde en fengselsstraff på sju år til livstid.

Van Houten var det yngste medlemmer at det sektliknende samfunnet til Charles Manson, som ble kalt «The Manson Family».

«ONSDKAPENS ANSIKT»: Charles Manson hadde en enorm karisma og manipulasjonsevner. Hans lojale følgere drepte i hans rasekrig. Foto: AP Photo/NTB scanpix
«ONSDKAPENS ANSIKT»: Charles Manson hadde en enorm karisma og manipulasjonsevner. Hans lojale følgere drepte i hans rasekrig. Foto: AP Photo/NTB scanpix Vis mer

Ingen vet hvor mange drapsofre Charles Manson og hans nære medhjelpere har på samvittigheten, men politi og påtalemyndigheten tror det kan være så mange som 45. Manson, som har et hakekors innristet i panna, kalles for «ondskapens ansikt» - og skal selv ikke ha deltatt i noen av drapene.

Manson var overbevist  om at en voldsom rasekrig - der de svarte ville gjøre opprør mot de hvites overherredømme - var i emning. Krigen kom til å ende med den hvite rases utslettelse. Det var derfor han ba sine mest lojale følgere om å dra til huset til regissør Roman Polanski og hans gravide kone Sharon Tate 8. august 1969. Medlemmene ble bedt om å drepe alle i huset.

Gravide Tate (26) og fire av hennes venner ble drept. Få dager etterpå ble Leslie Van Houten sendt for å drepe LaBianca-familien.

Han kalte krigen «Helter Skelter» etter Beatles-sangen fra The White Album.

Anbefaler løslatese I løpet av åra i fengsel, har Van Houten gjennomført universitetsutdannelse og blir betegnet som en mønsterfange. 19 ganger tidligere har hun blitt nektet prøveløslatese, tidligere denne uka kom en løslateleskomitee i California med en anbefaling om at hun bør prøveløslates.

Innstillingen skal nå gjennomgås på et høyere administrativt nivå. Hvis prøveløslatelsen blir opprettholdt, går den videre til guvernør Jerry Brown, som har siste ord med i laget om hvorvidt den nå 66 år gamle Van Houten skal få gå ut som en fri kvinne fra California Institution For Women i Chino, skriver NTB.

- Det eneste voldelige hun har gjort i hele sitt liv, var denne gjerningen, som var under Charles Mansons kontroll. Hun er ikke en risiko for samfunnet, og er du ikke det, sier loven at du skal bli løslatt, sier hennes forsvarer Rich Pfeiffer til Associated Press.

Hele Norges coronakart