Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Manchester:

Knivstakk par på nyttårsaften: - Som et dyr

Vitner sier at knivmannen oppførte seg som «et dyr» da han gikk til angrep på et par i 50-åra, og deretter en politimann, på nyttårsaften i fjor.

KNIVANGREP: Politibetjenter holder vakt mens krimteknikere jobber på steder hvor en mann gikk til angrep på et par med kniv på nyttårsaften i fjor. Foto: Greater Manchester Police. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Like før klokka 21 på selveste nyttårsaften i fjor fikk britisk politi melding om et knivangrep på Victoria jernbanestasjon i Manchester.

Nærmere et år seinere melder britiske medier at knivmannen (26) erklærer seg skyldig i tre drapsforsøk og et terrorlovbrudd.

Som «et dyr»

I retten i dag kom det fram at mannen nærmet seg et par i 50-åra bakfra og ropte «Allahu akbar» og «lenge leve kalifatet» mens han angrep dem med kniv, skriver BBC.

Mannen fikk 13 knivskader, inkludert et kraniebrudd, mens kvinnens høyre lunge ble punktert. Kvinnen ble også påført et dypt kutt i panna.

Transportpoliti som befant seg på stasjonen, hørte skrik og løp til stedet. To politibetjenter konfronterte mannen, som oppførte seg som «et dyr», ifølge vitner.

POLITI: Det var et stort oppmøte av politi etter knivangrepet på Victoria Station i Manchester i fjor. Foto: Joel Goodman / LNP / REX / Shutterstock
POLITI: Det var et stort oppmøte av politi etter knivangrepet på Victoria Station i Manchester i fjor. Foto: Joel Goodman / LNP / REX / Shutterstock Vis mer

Knivstakk politimann

Politiet brukte først pepperspray mot 26-åringen. Det kom flere politibetjenter til stedet, og en av dem avfyrte elektrosjokkvåpen mot knivmannen. Men piggene som skytes ut fra våpenet satt fast i knivmannens tykke frakk, og han ble ikke lammet av strømmen, skriver The Guardian.

Før politibetjenten kunne skyte på nytt, ble han angrepet av 26-åringen. Han ble knivstukket i skuldra.

- Uttrykket i ansiktet hans, det var ikke som en gal mann, bare noen som var innstilt på … Han var bare ikke der. Det var akkurat som et dyr, sier politibetjenten om knivmannen ifølge Sky News.

Sam Clack, som jobber i BBC, ble vitne til angrepet. Han fortalte til den britiske kanalen at han hørte gjerningsmannen rope «Allah» både før og etter at han stakk ned folk rundt seg med en lang kjøkkenkniv med svart skaft.

- Han var veldig aggressiv og veldig bestemt på å forårsake mer skade enn han til slutt klarte. Det var veldig, veldig skremmende, sier Clark.

Radikalisert

Mannen har også innrømmet besittelse av et dokument som sannsynligvis vil være nyttig for en person som begår eller forbereder en terrorhandling, skriver The Guardian.

Dette var en manual med informasjon om dødelige måter å angripe med kniv.

Knivmannen er en nederlandsk statsborger fra en somalisk familie, som flyttet til Storbritannia da han var ni år. Mannen ble angivelig radikalisert på nettet, og skal ha begynt å planlegge angrepet mot slutten av 2017.

Da videomateriale fra politiets kroppskameraer ble spilt av i retten, holdt 26-åringen seg for ørene, ifølge The Guardian.

Ifølge den britiske storavisa ble mannen innlagt på sykehus og ble diagnostisert med rusutløst psykose. På tidspunktet for angrepet hadde mannen ingen behandlingsplan hos psykisk helsetjeneste og hadde ikke et kriminelt rulleblad.

Manchester-angrepet

Victoria stasjon ligger ved siden av Manchester Arena, påpeker Sky News. Der drepte en selvmordsbomber 22 personer etter en Ariana Grande-konsert i 2017.

22 år gamle Salman Abedi tok med seg 22 mennesker inn i døden da han detonerte ei selvmordsbombe i konserthallens foajé like etter at artisten hadde gått av scenen.

FLYKTER: Her flykter publikum i panikk, etter ett at eksplosjonen gikk av under konserten i Manchester. 22 personer ble drept og 59 skadd i eksplosjonen ved Manchester Arena seint mandag kveld. Video: AP Vis mer

59 andre ble skadd i det som ble beskrevet som det verste angrepet i Storbritannia siden London-bombingen i 2005.

I juli ble Salman Abedis bror, Hashem Abedi, pågrepet i Storbritannia etter å ha blitt utlevert fra Libya. Hashem Abedi er siktet for drap, drapsforsøk og for å ha planlagt en eksplosjon som kunne føre til tap av liv, het det i en uttalelse fra politiet i Manchester i sommer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media