Knivstakk radiovert, vil påberope seg nødverge

Helge Dahle (50) ble drept på fest i mai.

DREPT: Radioverten Helge Dahle var godt kjent i lokalmiljøet. Foto: PRIVAT
DREPT: Radioverten Helge Dahle var godt kjent i lokalmiljøet. Foto: PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvareren til den 39 år gamle mannen som er siktet for forsettlig drap på Helge Dahle (50) i Setesdal i mai, mener hans klient handlet i selvforsvar.

Advokat Svein Kjetil Stallemo sier mannen var i en nødvergesituasjon da Dahle angrep ham, og at han svarte med å stikke ham fire ganger i brystet med kniv. Tiltalen mot mannen er foreløpig ikke klar.

- Han var utvilsomt under angrep. Sparket mot hodet kunne i verste fall drept ham. Spørsmålet retten må ta stilling til er om knivbruken er straffri nødverge eller straffenedsettende på grunn av angrepet, sier Stallemo til NTB.

39-åringen sitter fortsatt i varetekt, men i slutten av neste uke er det nytt fengslingsmøte. Det er da mulig at han vil begjære seg løslatt med henvisning til at han handlet i nødverge.

Sier han ble angrepet Stallemo sier at spørsmålet om nødverge ikke er nytt, verken for retten eller for politiet.

- Siktede har helt fra han ble pågrepet, fremholdt at han opplevde det han gjorde, som en forsvarshandling. Jeg sa ganske tidlig at jeg opplever siktelsen for forsettlig drap som prematur fordi man hadde behov for å avklare hva som skjedde, sier Stallemo.

Han peker på at både politiet og siktede synes å legge til grunn at 39-åringen ble angrepet av Dahle forut for knivstikkingen, uvisst av hvilken grunn.

- I så fall er det utvilsomt en nødvergesituasjon. Spørsmålet er om knivangrepet skal ses på som en nødvergehandling som gir frifinnelse, eller om det skal betraktes som en nødvergelignende situasjon.

Advokaten mener at dette blir hovedtemaet for retten.

- Jeg tror vi delvis kan få svar på det allerede når resultatet fra de kriminaltekniske undersøkelsene foreligger, sier han.

Ytterligere etterforskning Under rettssaken, som foreløpig ikke er berammet, vil 39-åringens forsvarer legge til grunn at det var Helge Dahle som sparket hans klient og påførte ham skader i hodet.

Påtalemyndigheten har kommet til at det ikke er noe annet motiv enn plutselig sinne som utløste drapet.

- Da siktede møtte til det første fengslingsmøtet, hadde han et stort hull i hodet. Den medisinske behandlingen av det er for lengst avsluttet, men vi har sikret alle spor knyttet til skaden ved fotografi og legeundersøkelse, sier advokaten.

Rettssak ved juletider I september er det ventet at svarene på de kriminaltekniske prøvene som er sendt til Folkehelseinstituttet i Oslo av blant annet DNA og fingeravtrykk, er klare. Det samme gjelder den endelige obduksjonsrapporten.

- Jeg antar at saken vil komme opp for retten før jul, men jeg har spørsmål om ytterligere etterforskningsskritt, som kan ta noe tid. I så tilfelle snakker vi om etter jul, sier Stallemo.

Han har bedt om at det foretas ytterligere avhør, og har stilt spørsmål ved om det skal foretas sakkyndige undersøkelser knyttet til sinnstilstanden siktede kan ha kommet i da han ble angrepet.

(NTB)