RISIKERTE LIVET PÅ JOBB:  Taxien til den knivskadde drosjesjåføren sto fortsatt på åstedet i Rathkes gate i Oslo søndag ettermiddag. En nabo i bygården i bakgrunnen våknet av  bråk i gata ved 06-tiden imorges. Naboen i 30-årene kan ha avverget et drap ved sin resolutte inngripen, mener politiet. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN / DAGBLADET.
RISIKERTE LIVET PÅ JOBB: Taxien til den knivskadde drosjesjåføren sto fortsatt på åstedet i Rathkes gate i Oslo søndag ettermiddag. En nabo i bygården i bakgrunnen våknet av bråk i gata ved 06-tiden imorges. Naboen i 30-årene kan ha avverget et drap ved sin resolutte inngripen, mener politiet. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN / DAGBLADET.Vis mer

Knivstakk taxi-sjåfør for hundrelapper. Nabo våknet, løp ned og kan ha hindret drap

Politiet roser nabo som våknet av gatekrangel i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En beboer som våknet av høylytt krangel på gata ved 06-tida søndag morgen kan ha avverget drap på en drosjesjåfør i Oslo.

Det er mindre enn tre måneder siden en annen taxisjåfør på helgejobb i Oslo var millimetre fra å bli knivdrept av en passasjer og ransmann i Norbygata på Tøyen.

En 20 år gammel mann er pågrepet og siktet for drapsforsøk på den 28 år gamle drosjesjåføren, som ble stukket med kniv i Rathkes gate på Sofienberg etter en kjøretur i natt som kunne endte fatalt.

- Vi har fått inntrykk av at den alvorlige knivepisoden ble utløst av en krangel om betaling av en tur fra Lysaker til Rathkes gate. Naboen som løp ut på gata og grep inn og en annen nabo som også oppfattet situasjonen fra sin leilighet, kan ha bidratt til at denne saken ikke fikk fatalt utfall, sier vaktleder Øyvind Torgersen ved krimvakta i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Politiet advarer generelt publikum mot å gripe inn i situasjoner med kniv eller skytevåpen.

Kommanderte til å slippe kniven Men i dette tilfellet roser politiet naboen - en mann i 30-årene - som grep inn mens passasjeren truet sjåføren med kniv på gata ved siden av taxien.

- Det var en røslig og myndig kar som greide å kommandere siktede til å slippe kniven på gata, plukke den opp og greide å få ham til å bli på stedet til vår patrulje kom. Han grep ikke inn direkte fysisk, såvidt vi har fått avklart situasjonen, sier vaktlederen.

Naboen har forklart at det var svært høylytt ute i gata i nattemørket.

- Han oppfattet at drosjesjåføren var i en nødsituasjon, og derfor grep han inn som han gjorde, sier vaktleder Øyvind Torgersen.

I nabolaget Også en annen nabo våknet og ringte politiet direkte. En patrulje var i nabolaget.

- Kjapp varsling og inngripen kan ha vært avgjørende for at sjåføren ikke ble stukket flere ganger enn han ble. Sjåføren var ved bevissthet da han ble kjørt til Ullevål universitetssykehus og operert for knivstikk i mageregionen. Han har vært i god nok form til at vi har kunnet avhøre han allerede, sier Torgersen.

Den drapsforsøksiktede 20-åringen vil bli avhørt seinere i dag. Han er kjent av politiet fra tidligere.

Mindre enn 500 kroner Politiet er foreløpig ikke sikre på hvor stor regningen var som knivmannen nektet å betale. Taxameteret gikk i bilen også etter at 20-åringen var pågrepet.

En helgetur de 10-12 kilometrene fra Lysaker på kommunegrensen mellom Oslo og Bærum og til Sofienberg i Oslo sentrum øst koster normalt mindre enn 500 kroner.

Politiet har også avhørt flere andre vitner som så hva som skjedde i Rathkes gate.

Pågrepet i Finland Det var natt til lørdag 20. oktober i fjor at en 35 år gammel firebarnsfar ble knivstukket av en passasjer i Norbygata mens han var på drosjejobb. 

Sjåføren var lenge livstruende skadd og er traumatisert etter den alvorlige episoden.

Knivmannen stakk av, men sjåføren kunne gi et godt signalement av en raner han beskrev som en østeuroper.  Mannen ble pågrepet i Finland 3. januar - mer enn to måneder etter.

 RISIKERTE LIVET PÅ JOBB:  Det forrige livstruende angrepet på en drosjesjåfør på jobb i Oslo, skjedde i Norbygata natt til lørdag 20. oktober i fjor. Gjerningsmannen ble pågrepet i Finland 3. januar i år. FOTO: FRANK KARLSEN / DAGBLADET.
RISIKERTE LIVET PÅ JOBB: Det forrige livstruende angrepet på en drosjesjåfør på jobb i Oslo, skjedde i Norbygata natt til lørdag 20. oktober i fjor. Gjerningsmannen ble pågrepet i Finland 3. januar i år. FOTO: FRANK KARLSEN / DAGBLADET. Vis mer