Knivstikk ødela Mai-Brit (19)

Stikksåret på halsen så uskyldig ut, men det sto om livet da Mai Brit Olsen (19) kom til akuttmottaket på Ullevål sykehus. Et kirurgisk inngrep ble foretatt der og da. Det reddet henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lite blod var synlig, og blodtrykket var normalt. Men røntgenbildet avslørte at tre liter blod hadde rent ut i lungene, og hjertet var forskjøvet.

- Mai Brits tilfelle er typisk for unge pasienter med kritiske skader etter knivstikking. De kan være aktive lenge etterpå, og kompenserer for blodtapet forbausende bra. Men plutselig faller blodtrykket, og da er det slutt, sier kirurg og spesialist på stikk- og skuddskader, overlege Johan Pillgram-Larsen på Ullevål sykehus.

Han påpeker at statistisk sett er ikke antallet voldsofre med denne typen skader økt i nevneverdig grad. I 1987 ble 21 voldsofre med knivstikk behandlet på sykehuset. Ti år seinere var det 28.

- Vi ser likevel at volden som skjer, er grovere. Ikke sjelden, slik som i Mai Brits tilfelle, skjer det kirurgiske inngrepet på mottakelsesrommet fordi det ikke er tid til annet, sier Pillgram-Larsen.

Livredd

Mai Brit Olsen bærer for alltid gatevoldens arr på kroppen.

Tenåringsjenta ble knivstukket i halsen av ei somalisk jente på gata i Oslo. Hun overlevde, men fire måneder seinere kjemper hun for å orke å fortsette livet sitt.

- Jeg våger ikke gå på gata alene. Jeg er blitt mistenksom, sky og innadvendt. Hendelsen kommer i bilder, igjen og igjen i hodet mitt. Fysisk sett er jeg også redusert, og kan verken løfte tungt eller løpe, sier Mai Brit.

Hun var en livsglad jente, som nå er livredd.
Den sykmeldte ungjenta vet ikke lenger hvordan hun skal leve dette livet, som brått ble så annerledes om natta 8. mars i år:

- Jeg skulle sove over hos en venninne og ville ha tak i henne. Jeg ble nektet å gå inn på festen av en ukjent somalisk jente. Hun lugget meg først, før hun uten forvarsel stakk en kniv i halsen min.

- - Det hele var uvirkelig. Alvoret gikk først opp for meg da jeg kjente blodet som rant. Det brant som ild i halsen min, Jeg sto med mobiltelefonen, men en gutt stjal den ut av hendene mine med et flir, forteller Mai Brit.

Fikk hjelp

Sjanglende kom hun seg inn på utestedet og fikk tak i en venn av seg. Han forsto alvoret, blåste livgivende luft inn i munnen hennes, fikk jenta inn i en bil og dro til legevakta.
Der snublet hun inn, støttet av sin venn. Minutter seinere var Mai Brit på vei til Ullevål sykehus.

- Ofte ser skuddhullet eller stikksåret uskyldig ut på hudoverflaten, men kan ha gjort store indre skader. Det er derfor viktig at denne typen pasienter kommer direkte til oss, og ikke er innom legevakt eller andre. Det kan bety forskjellen mellom liv og død, sier Pillgram-Larsen.

Avgjør liv
og død

Egne traumeteam på Ullevål sykehus er drillet i de kirugiske inngrepene som avgjør liv og død.

- På minutter skal traumeteamet være på plass og røntgenbildene analysert. Alarmen går tre eller fire ganger i døgnet. Da har de involverte ordre om å innfinne seg på akuttmottaket så raskt som mulig, sier overlege Johan Pillgram-Larsen.

Et knivstukket voldsoffer i uka og en skuddskadd i måneden er hva man kan vente seg på Ullevål sykehus.
- Jeg ba den natta jeg hørte om gutten som ble skutt på Snorre Kompagniet. Det var sterkt å ta innover seg at han døde, mens jeg lever. Hatet til jenta som utførte ugjerningen er i meg. Det er tøft å vite at hun vil straffes ut ifra skadene og ikke selve handlingen, som jo var dødelig, sier hun.

19-åringen er en av stopp volden-kampanjens støttespillere: - Å bry seg er det viktigste kampmidlet vi har.

<B>STORT ARR:</B> Overlege Johan Pillgram-Larsen forklarer Mai Britt Olsen at selv om knivstikket var lite, måtte snittet gjøres stort. - Det var for å komme til de store indre skadene kniven hadde forårsaket, sa han.