Knivstikk ødela Mai-Brit (19)

Stikksåret på halsen så uskyldig ut, men det sto om livet da Mai Brit Olsen (19) kom til akuttmottaket på Ullevål sykehus. Et kirurgisk inngrep ble foretatt der og da. Det reddet henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Lite blod var synlig, og blodtrykket var normalt. Men røntgenbildet avslørte at tre liter blod hadde rent ut i lungene, og hjertet var forskjøvet.

- Mai Brits tilfelle er typisk for unge pasienter med kritiske skader etter knivstikking. De kan være aktive lenge etterpå, og kompenserer for blodtapet forbausende bra. Men plutselig faller blodtrykket, og da er det slutt, sier kirurg og spesialist på stikk- og skuddskader, overlege Johan Pillgram-Larsen på Ullevål sykehus.

Han påpeker at statistisk sett er ikke antallet voldsofre med denne typen skader økt i nevneverdig grad. I 1987 ble 21 voldsofre med knivstikk behandlet på sykehuset. Ti år seinere var det 28.

- Vi ser likevel at volden som skjer, er grovere. Ikke sjelden, slik som i Mai Brits tilfelle, skjer det kirurgiske inngrepet på mottakelsesrommet fordi det ikke er tid til annet, sier Pillgram-Larsen.

Livredd

Mai Brit Olsen bærer for alltid gatevoldens arr på kroppen.

Tenåringsjenta ble knivstukket i halsen av ei somalisk jente på gata i Oslo. Hun overlevde, men fire måneder seinere kjemper hun for å orke å fortsette livet sitt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer