Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knivstikkingen i Åbo:

Knivstikkeren i Åbo smilte og lo da vitnene forklarte seg i retten

Måtte utvises fra rettssalen etter å ha ledd gjentatte ganger under vitneforklaringene.

SMILTE: Abderrahman Boanane smilte under rettsaken i Åbo onsdag i forrige uke. Rettsaken mot Boane er nå inne i sin andre uke. Foto: Scanpix
SMILTE: Abderrahman Boanane smilte under rettsaken i Åbo onsdag i forrige uke. Rettsaken mot Boane er nå inne i sin andre uke. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Abderrahman Bouanane (23) er tiltalt for terrorforsøk, to drap og åtte drapsforsøk fredag 18. august i fjor.

To ble drept og åtte skadd etter knivstikkingen i den finske byen Åbo. Bouanane, som er asylsøker fra Marokko, ble skutt i foten før han ble pågrepet av politiet.

Bouanane smilte og lo i retten tirsdag da ofrene forklarte hvordan de opplevde Bouananes knivangrep den omtalte fredagen i august i fjor.

Ett av ofrene kalte Bouanane for feiging under sin beskrivelse av knivangrepet i Åbo.

- Han stoppet. En stund så vi hverandre i øynene. Det jeg så var en hysterisk feiging, fortalte vitnet som ble skadet i angrepet.

Rettet mot kvinner

De to drepte var ei kvinne på 67 år og ei jente på 15. Angrepet ble etterforsket som terrorisme. Finsk politi gikk raskt ut med at de trodde angrepet var planlagt og at det var rettet mot kvinner.

Rettssaken mot Bouanane startet 9. april og holdes av sikkerhetsmessige hensyn i fengselet i Åbo.

Det var tredje dag i retten onsdag 11. april at Bouanane ble utvist fra rettssalen på grunn av sin oppførsel, ifølge Hufvudstadsbladet.

Hevdet han satt i egne tanker

Bouananes forsvarsadvokat, Kaarle Gummerus, måtte forklare sin klients oppførsel etter lunsjpausen.

Ifølge Iltalehti uttalte Gummerus at Bouanane skal ha sagt at det var ting som ble sagt i retten som fikk ham til å le.

Årsaken til at han lo, var ifølge forsvareren, at han forsøkte å skjule sine virkelige følelser og tanker. Han hevdet også at Bouanane skal ha begynt å le etter å ha sittet i egne tanker.

ÅSTEDET: En amatørvideo fra åstedet viser at en person ligger tildekket på bakken etter knivstikking i Åbo, Finland. Vis mer

Utvist

Bouananes oppførsel eskalerte i løpet av dagen og dommeren måtte tilslutt be vaktene om å vise ham ut av salen.

Ofrene har i rettssalen beskrevet Bouananes angrep på torget i Åbo som målrettet.

Forsvaret har derimot uttalt at Bounane, etter å ha angrepet de tre første ofrene, forsøkt å flykte fra området og at han hogget med kniv mot dem som forsøkte å stoppe ham.

Forbauset egen forsvarer

Ifølge Aftonbladet overrasket Bouanane sin egen forsvarer første rettsdag.

Bouanane uttalte selv i retten at han hadde planlagt flere drap. Bouanane har også tidligere uttalt at drapene oppfyller kriteriene for å bli satt i en terrorsammenheng, selv om forsvaret bestrider at formålet med drapene var terrorisme.

VITNE: Kent Svensson forteller at en mann gikk rundt med en svær kniv i hånda, og knivstakk en person flere ganger. Video: CNN Vis mer

Ifølge den finske avisa Kaleva har Bouanane innrømmet drap og drapsforsøk på markedsplassen i Åbo. I tillegg til de to kvinnene som ble drept ble seks andre kvinne såret. To menn ble såret da de forsøkte å hjelpe ofrene.

- Da jeg knivstakk det første offeret var min første tanke å drepe to mennesker og halshogge dem, men etter det første offeret ble mine tanker uklare, sa han i retten.

- Planen min var å gjemme meg for deretter halshogge to eller flere mennesker, fortsatte han.

Utsagnet overrasket hans egen forsvarer.

- Å endre sin forklaring i en retning som er skadelig for en selv er ganske eksepsjonelt, uttalte forsvarer Kaarle Gummerus under rettens pause.

Sammenliknes med Breivik

Ifølge aktor er Bouanane inspirert av tidligere terrorhandlinger i Europa. På hans telefon er det blant annet funnet materiale fra terrordåden i Barcelona sommeren 2017. Ifølge aktor har også Bouanane sympatier med terrororganisasjonen IS.

Jihadisme-ekspert Atte Kaleva har uttalt til den finske avisa Ilta- Sanomat at Bouanane forsøker å få oppmerksomhet knyttet til sin ideologi på samme måte som Anders Behring Breivik.

- Han vil vise at han er en soldat og at han ikke tenker på sin gjerning. Tvert imot vil han vise at han er stolt, sier Kaleva.

Han viser blant annet til Breiviks hilsener under rettssaken i Norge og til at Breivik smilte mens han lyttet til opptak av nødsamtalene som ble avspilt.

Ifølge Kaleva er det viktig for dem begge å vise at de hadde en full forståelse av hva de gjorde for å fremme sin ideologi.

Kaleva viser også til at begge er ensomme ulver uten kontakt med terrororganisasjoner.

Krig mot kvinner

Rettssaken er nå inne i sin andre uke. I går var det Bounane selv som forklarte seg.

Ifølge svenske Yle forklarte han at han lagde et manifest som han la ut på nettet i forkant av knivangrepene. Han la også ut bilder av seg selv på sosiale medier.

Han sa også i retten at han fører en krig mot kvinner og at dette var grunnen til at han hadde ropt «allahu akbar» under knivstikkingen. Han fortalte at han lenge hadde mislikt kvinner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!