Dagbladet avslører:

Knivstikking på skole - tok ikke telefonen

Utdanningsdirektør Marte Gerhardsen gikk til bystyret og skrøt av kommunikasjonen da en elev ble knivstukket på Oslo-skole og hennes etat ikke tok telefonen. - Jeg har ikke ord, sier Oslo Høyre. Gerhardsen beklager.

BEKLAGER: Marte Gerhardsen skrøt av dialogen med Kuben skole i Oslo, men da en av skolens elever ble knivstukket tok ikke etaten hennes telefonen på mange timer. Nå beklager hun. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
BEKLAGER: Marte Gerhardsen skrøt av dialogen med Kuben skole i Oslo, men da en av skolens elever ble knivstukket tok ikke etaten hennes telefonen på mange timer. Nå beklager hun. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da en elev ble knivstukket på Kuben videregående skole i Oslo på mandag, besvarte ikke Utdanningsetaten skolens anrop på mange timer.

Knivstikkingen etterforskes som et drapsforsøk av politiet i Oslo.

Skoleledelsen på Kuben, som da sto i stor krise, forsøkte å kontakte både beredskapstelefonen i etaten og en rekke ansatte i Oslo-skolens administrative ledelse uten hell, kan Dagbladet nå fortelle.

- Jeg har ikke ord. Det elevene og lærerne på Kuben har opplevd skal ikke skje. Og når det først skjer så må de kjapt få støtte og hjelp, sier Mehmet Kaan Inan (H) til Dagbladet.

Flere timer i mørket

Først klokka 16 lyktes skolen å kontakt med sin administrative ledelse. Da hadde skolen forsøkt gjentatte ganger, til en rekke forskjellige personer i etaten.

Klokka 18 sendte Gerhardsen en epost til skolen hvor hun roste håndteringen av situasjonen, men det kom ingen tilbud om hjelp eller bistand.

- Vi fikk ingen kontakt med Utdanningsetaten mens vi sto i denne krisa. Jeg opplevde at vi håndterte situasjonen godt på egen hånd, men i tråd med retningslinjene så ringte vi etaten flere ganger, tidligst klokka 13. Først litt over klokka 16 fikk jeg kontakt med min nærmeste leder, som da hadde sett situasjonen på nyhetene, bekrefter rektor Kjell Ove Hauge til Dagbladet.

- Opplevde du og dine ansatte dette som problematisk?

- Som sagt så håndterte vi denne hendelsen så godt vi kunne, men det er alltid ønskelig at beredskapsansvarlig tar telefonen når man ringer, sier Hauge.

- Ikke riktig

Utdanningsetaten ledes av Marte Gerhardsen, og er underlagt skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvolls (SV) politiske ledelse.

Gerhardsen måtte onsdag forklare bystyret i Oslo om håndtering av knivstikkingen på Kuben.

Da fortalte Gerhardsen at hun hadde meget god dialog med skolen gjennom disse kritiske timene på mandag.

- Det er ikke riktig at vi hadde kontakt med Utdanningsetaten. Det er mulig Marte Gerhardsen uttalte seg på generelt grunnlag, selv om jeg ikke skal gå inn og vurdere det, sier rektor Hauge.

Mehmet Kaan Inan i Høyre er opprørt over saken.

- Når rektor beskriver at det tar timer å oppnå kontakt med sin nærmeste leder og beredskapsteamet – så forteller det oss at det er full krise i Norges største kommunale etat. Alvoret i krisen underbygges dessverre i tilsynsrapporten vi har fått til behandling nå, og at etaten er truet med dagsbøter av Statsforvalteren for flere lovbrudd. sier han.

Refser Gerhardsen

Kaan Inan sier han opplever at Marte Gerhardsens forklaring til bystyret om denne saken ikke duger.

- Jeg festet lit til direktørens forklaring, og er svært overrasket over informasjonen som nå har kommet fram om hva som skjedde i timene etter den alvorlige hendelsen. Jeg trodde etaten hadde gode rutiner for oppfølging ved alvorlige hendelser og krisesituasjoner, så dette er alvorlig.

Gerhardsen beklager

Marte Gerhardsen sier hun ikke mente å gi mangelfull informasjon til bystyret.

- Da jeg var i bystyret var jeg ikke klar over at det hadde tatt så lang tid for skolen å få kontakt med oss. Det beklager jeg, sier Gerhardsen til Dagbladet.

Om hendelsen på Kuben sier Gerhardsen følgende:

- Kuben videregående skole har denne uka håndtert en svært krevende hendelse. De har løst en vanskelig situasjon på en svært god måte. Kuben har fått bistand fra vårt kriseteam og fra bedriftshelsetjenesten. Jeg har i dag blitt gjort kjent med at vår beredskapsorganisasjon ikke var raskt nok tilgjengelig for skolen. Det er sterkt beklagelig. Vi har hatt et møte om situasjonen i dag, og lager nå nye rutiner som sørger for at vi er umiddelbart tilgjengelig ved neste hendelse, fortsetter skoledirektøren.

Oslo-skolen i bråk

Oslo-skolen har stått i hardt vær etter Dagbladets avsløringer om lønnsfest, konsulentbruk og hyppig ansettelser av nye direktører på millionlønn.

Dagbladet omtalte nylig opplysningene Thorkildsen ga bystyret da det ble fremmet forslag om å gi en unnskyldning til den voldsutsatte læreren Clemens Saers. Thorkildsen fortalte bystyret at man hadde forsøkt å komme til en «minnelig løsning» med Saers, men at han hadde avvist den.

Nylig kunne Dagbladet avsløre at Gerhardsen brukte SMS for å forsøke å flytte alle Oslos elever i videregående skole fram i vaksinekøen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer