Ellen Greenberg (27) døde:

Knivstukket 20 ganger: - Gir ingen mening

Ti år etter at barneskolelæreren Ellen Greenberg (27) ble funnet død, krever familien at politiet tar grep.

FUNNET DØD: 26. januar 2011 ble Ellen Greenberg (27) funnet død i sin egen leilighet. Siden da har familien til barneskolelæreren Greenberg kjempet mot myndighetene. Foto: Privat
FUNNET DØD: 26. januar 2011 ble Ellen Greenberg (27) funnet død i sin egen leilighet. Siden da har familien til barneskolelæreren Greenberg kjempet mot myndighetene. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Ti år etter at barneskolelæreren Ellen Greenberg (27) ble funnet død i sitt hjem i Philadelphia i den amerikanske delstaten Pennsylvania, kjemper fremdeles Greenbergs foreldre en kamp mot myndighetene.

Tidligere denne uka tok saken en ny vending. Nå får Greenbergs foreldre anledning til å legge fram det de mener er nye bevis for en domstol, skriver CBS Philadelphia.

Målet er å få myndighetene til å snu, for Greenbergs foreldre og Philadelphia-politiet er dypt uenige i et viktig spørsmål:

Ble Greenberg drept den 26. januar i 2011, eller valgte hun å ta sitt eget liv?

LYSFENOMEN: Tor-Ivar Næss (38) skulle ut å fotografere nordlyset, da han oppdaget fenomenet. Video: Tor-Ivar Næss / Dagbladet Vis mer

To ulike historier

Politiet mener 27-åringen forvoldte sin egen død, og kom til konklusjonen etter først å ha etterforsket dødsfallet som et drap.

Foreldrene til Greenberg har aldri slått seg til ro med politiets, og i særdeleshet rettsmedisinernes, konklusjon.

Siden 2011 har Greenbergs foreldre og pårørende kjempet for å få myndighetene og rettsmedisinerne til å endre sitt standpunkt.

De har hyret inn en rekke rettstekniske eksperter, som mener å ha funnet avvik ved politiets konklusjoner, skriver Washington Post.

Saken har vært motstridende fra første stund.

NYE DETALJER: Dokumentaren Caroline Flack: Her Life And Death» begynner snart å rulle på skjermen. Vis mer

Knivskader på kroppen

Greenberg ble funnet død om kvelden 26. januar 2011. Hun lå på gulvet på kjøkkenet i leiligheten 27-åringen delte med sin forlovede.

Leiligheten var låst fra innsida, kunne politiet fastslå ved å undersøke en dørsperre. Det var ingen spor av kamp i leiligheten, og heller ingen spor etter innbrudd.

Derfor konkluderte politiet først med at dødsfallet var selvpåført, men liket av Greenberg fortalte en annen historie.

27-åringen var nemlig blitt knivstukket 20 ganger. Rettsmedisinerne fant stikkskader i Greenbergs mage, bryst, hode og i nakke- og halsregionen.

Flere av knivsårene i 27-åringens nakke- og halsregionen, så ut til å ha blitt påført bakfra.

Derfor slo politiet drapsalarm, før de noen uker seinere igjen karakteriserte dødsfallet som et selvmord.

DRAP: I januar 2020 hadde russiske Vera Pektheleva nylig gjort det slutt med kjæresten og var innom leiligheten hans for å hente tingene sine. Men hun kom aldri ut igjen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Ubesvarte spørsmål

Igjen satt Greenbergs familie og hennes forlovede igjen med mange spørsmål, skriver Washington Post:

Hvis 27-åringen skulle ønsket å ta sitt eget liv, hvorfor gjorde hun ærender før hun kom hjem fra jobb den dagen?

Hvorfor skrev hun ikke et brev?

Hvorfor sto det igjen en halvspist bolle med fruktsalat på kjøkkenet?

- Det gir ingen mening, sier Greenberg-foreldrenes advokat Joseph Podraza til Washington Post.

Eksperter har også påpekt andre avvik, og derfor har foreldrene til 27-åringen ikke gitt seg.

Nå får de altså legge fram bevisene de gjennom årenes løp har samlet, for en sivil domstol som skal ta stilling saken.

- Vi ser fram til rettssaken og har forhåpninger til at den kan fullbyrde rettferdighet, sier Greenbergs mor, Sandra Greenberg, til CBS Philadelphia.

FUNNET SVAR: Forskere mener å ha funnet svaret på gåten om hvorfor Golden Gate Bridge plutselig har begynt å lage merkelige lyder. VIDEO: Newsflare REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

Vil ikke gjenoppta saken

Støttespillere av Greenberg-familien har opprettet en underskriftskampanje som krever at saken gjenopptas.

Den har så langt fått nesten 50 000 underskrifter.

Rettsmedisinerne og politiet lar seg foreløpig ikke påvirke av trykket.

Politiet har forholdt seg til hva rettsmedisinerne og rettstekniske eksperter har konkludert med, skriver advokatene som representerer påtalemyndigheten i Philadelphia i et innlegg til retten.

Politiet i Philadelphia har tidligere i år understreket at selv om de karakteriserer Greenbergs dødsfall som et selvmord, betyr ikke det at de er forhindret fra å etterforske saken ytterligere.

De har imidlertid ingen planer om å gjenoppta etterforskningen. Politiet mener at bevisene Greenbergs familie mener å ha avdekket, ikke har relevans for konklusjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer