- KNM «Horten» tatt i arrest av den nigerianske marinen

Mer bråk i Nigeria rundt norsk paramilitær «Nigeriabåt».

ANKOMSTEN: Her ankommer KNM «Horten» Lagos like før jul i fjor. Oppmerksomheten det fikk, skal ha ført til at den nigerianske marinen tok skipet i arrest. Nå skal det pågå en intens maktkamp blant paramilitære krefter i Nigeria. Foto: Privat.
ANKOMSTEN: Her ankommer KNM «Horten» Lagos like før jul i fjor. Oppmerksomheten det fikk, skal ha ført til at den nigerianske marinen tok skipet i arrest. Nå skal det pågå en intens maktkamp blant paramilitære krefter i Nigeria. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det tidligere norske krigsskipet KNM «Horten» skal være tatt i arrest av den nigerianske marinen, melder avisa Vanguard.

KNM «Horten» er en av de såkalte «Nigeria-båtene» som Forsvaret solgte til en krigsherre i Nigeria, via det britiske stråselskapet CAS Global. Skipet har lang fartstid i den norske marinen som blant annet støtefartøy for ubåt- og MTB-flåten, treningsfartøy for de nye fregattene og som vikarierende kongeskip for kong Olav.

Like før jul i fjor kunne Dagbladet melde om at båten hadde ankommet havnebyen Lagos i Nigeria etter å ha ligget i arrest i Storbritannia på grunn av uklarheter rundt skipets eierskap og registrering. Da nyheten ble kjent i Nigeria, førte det til stor oppstandelse som etterhvert grep direkte inn i presidentvalgkampen i Afrikas mest folkerike land.

Blodig bakgrunn Ifølge Vanguard skal nyheten om skipets ankomst til Lagos ha ført til at den nigerianske marinen slo til like etter at det tidligere krigsskipet ankom landet.

I avisa antydes det at marinen tok skipet i arrest på grunn av den nye eierens fortid. Som Dagbladet har avslørt, har Forsvaret via stråselskapet CAS Global solgt sju tidligere krigsskip til det paramilitære sikkerhetsselskapet Global West Vessel Specialist (GWVS), som eies av den nigerianske krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer