KNM «Orkla» brenner fortsatt

Minesveiperen KNM «Orkla» sto fortsatt i brann i morgentimene onsdag. Slokkingsarbeidet ble avsluttet ved midnatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Sannsynligheten er større for skroget brenner opp, enn at det synker. Vi forsøkte å sprøyte på med vann, men stanset, siden vannet ville få båten til å synke, sier kapteinløytnant Stein Olav Berglid ved Sjøoperasjonssenteret i Stavanger til NTB.

KNM «Bergen» ligger ved den brennende minesveiperen, assistert av fire andre fartøy.

- Det har brent kontinuerlig siden i går formiddag. Det er flammer i baug og hekk, sier Berglid

Kommisjon

Årsaken til brannen er foreløpig en gåte. Forsvaret setter nå ned en kommisjon som skal undersøke om det er feil på selve minesveiperen som førte til brannen.

- Denne brannen var ikke vanlig i den forstand at den var eksplosjonsartet. Vi vil derfor nedsette både en operativ og en teknisk kommisjon for å finne årsaken. Vi må vite om det er feil på fartøyet som vi må korrigere på de andre, sier flaggkommandør Trond Grytting i Marinen.

Forsvaret har åtte andre fartøy av samme typen som «Orkla». Skipet er bygget i komposittplast, men Grytting mener at det ikke skal tilsi at det tåler en brann dårligere.

Brannen i «Orkla» startet i maskinrommet og spredte seg til hele skipet. Minesveiperen lå nordøst for Flemsøya i Møre og Romsdal, og deltok i militærøvelsen Flotex da brannen startet litt før klokka sju tirsdag morgen. 26 av mannskapet gikk straks i flåter, mens resten ble igjen om bord på «Orkla» for å forsøke å slukke brannen.

- Skjedde fort

- Alt skjedde så fort. Fra det første smellet da vi oppdaget brannen til vi måtte evakuere gikk det bare noen minutter. Vi så flammene stå opp gjennom skorsteinen på babord side, sier skipssjef Pål Skorge på «Orkla» til NTB.

Hele mannskapet - 32 menn og en kvinne - ble reddet og ble innlagt på Ålesund sjukehus til observasjon i minst ett døgn, fordi de kan ha blitt utsatt for farlige gasser. Tirsdag ettermiddag meldte sykehuset at bare en person har hatt behov for medisinsk behandling.

Når brannen eventuelt er slukket, vil fartøyet bli tauet inn til Brattvåg i Haram kommune eller Ålesund. Militærøvelsen Flotex, som etter planen skal pågå til torsdag, er foreløpig «frosset», får NTB opplyst.

KNM «Orkla» er en av Sjøforsvarets ni minesveipere. Fartøyet er 55,2 meter langt og 13,6 meter bredt, og ble bygd ved Kværner Mandal verft i 1990-årene.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer