Knockouten

Joe Biden har satt siste spiker i kista for Donald Trumps gjenvalg.

Publisert
Sist oppdatert

Tidlig fredag ettermiddag norsk tid meldte det første tallbyrået at Joe Biden hadde vunnet presidentvalget.

Det var Decision Desk som, etter at Joe Biden tok ledelsen i Pennsylvania, utpekte Biden som vinner. Decision Desk leverer tall til en rekke anerkjente mediehus, blant annet Dagbladet.

I løpet av lørdag kommer flere resultater fra de vippestatene Pennsylvania, Georgia, Arizona og Nevada.

Lørdag ettermiddag norsk tid følger en rekke medier etter Decision Desk. Praktisk talt samtidig utpeker NBC, AP og CNN Biden som vinner av presidentvalget. Det gjør også Trumps tidligere favorittkanal Fox News.

Pennsylvania avgjorde

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 30.11.2020 00:15Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Lørdag morgen ledet Biden med 0,43 prosent i Pennsylvania. Lørdag ettermiddag konkluderer alle de overnevnte mediene Biden-seier i delstaten.

Det er Pennsylvanias 20 valgmenn som nå sender Biden over grensa på 270 valgmenn, og dermed gjør ham til president.

Pennsylvania er ikke ferdig med å telle, men de resterende stemmene er stort sett poststemmer. De har vist seg i stor grad å være Biden-stemmer, og vil derfor neppe endre resultatet.

Tidligere lørdag ledet Biden Pennsylvania med 28 836 stemmer over Trump. I Georgia ledet han med 7248, i Arizona med 29 861, og Nevada med 22 657 stemmer.

Historisk

Med valget av Joe Biden, har amerikanerne også valgt Kamala Harris som visepresident.

Harris blir blant annet USAs første kvinnelige visepresident. Hun blir også første visepresident som er en svart kvinne, første indisk-amerikaner og første datter av innvandrere til å være visepresident. Det skriver New York Times.

Trump: - Ikke over

Donald Trump har varslet en rekke søksmål for å påvirke valgresultatet. Hans advokater holdt en pressekonferanse i Pennsylvania lørdag ettermiddag, hvor de gjentok påstandene om valgjuks.

Disse påstandene finnes det foreløpig ingen beviser for.

I en uttalelse på Twitter skriver Trump at valget ikke er over.

- Vi alle vet hvorfor Joe Biden forhaster seg til å feilaktig framstille seg selv som vinneren, og hvorfor hans allierte mediehus forsøker så hardt å hjelpe ham: De ønsker ikke at sannheten skal bli avslørt, skriver Trump-kampanjen i en uttalelse.

Han skriver videre at Biden ikke er erklært som vinner noe sted, og de lover å ta valgresultatet til retten allerede på mandag.

- Den enkle sannheten er at dette valget er langt fra å være avgjort. Joe Biden har ikke blitt erklært som vinner av noen delstater, særlig ikke av de delstatene som går mot obligatorisk omtelling, eller delstater hvor vår valgkampanje har igangsatt berettigede og legitime rettsprosesser som kan avgjøre det endelige resultatet, skriver president Trump.

- Lovlige stemmer bestemmer hvem som vinner valget. Ikke mediene, skriver Trump.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer