Knølhvalen synger ny kjærlighetssang

Knølhval utenfor Australia har blitt lei den gamle visa og har valgt en helt ny kjærlighetssang. En kulturell revolusjon på linje med rockens gjennombrudd, sier forbløffede forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannlig knølhval som holder til på østkysten av Australia har forkastet sin tradisjonelle parringssang. I stedet har de valgt en ny, som de har lært av besøkende knølhvaler fra Det indiske hav.

- Det overraskende er at samtlige hanner har plukket opp den nye melodien, som ble brakt til østkysten av noen få ambassadører fra vestkysten, sier hvalforsker Michael Noad. Han er medforfatter til en rapport om denne musikalske revolusjonen, gjengitt i siste nummer av vitenskapstidsskriftet Nature.

For dette er snakk om revolusjon, ikke evolusjon, sier han, og sammenlikner med gjennombruddet for rocken. Mens hannene tidligere forsøkte å tiltrekke seg hunnene med skingrende vup vup, satser de nå på en kombinasjon av dype stønn og høy brumming.

Og det kan jo være lurt. Hvalenes parringssang skal tjene to formål, forteller hvalforsker Nils Øien ved havforskningsinstituttet i Bergen. Den skal selvsagt gi hunner beskjed om at her er det en kar som er klar for det meste. Men den skal også være en advarsel til eventuelle rivaler om å holde seg på avstand.

Det er kjent at Knølhvalen har ulike dialekter, som varierer klart fra havområde til havområde. Dialektforskjellene blir nå brukt til å skille bestandene fra hverandre, sier Øien.

- Forskningen på dialektforskjeller hos knølhval har såvidt startet. På dette området kan vi nok få mange overraskende resultater i tida som kommer, sier Øien.

Knølhvalen synger med strupehodet, og på en god dag kan sangen høres 30 kilometer unna.

(NTB)

HVALREVOLUSJON:  Mannlig knølhval som holder til på østkysten av Australia har forkastet sin tradisjonelle parringssang.
HVALREVOLUSJON: Mannlig knølhval som holder til på østkysten av Australia har forkastet sin tradisjonelle parringssang. Vis mer
HVALREVOLUSJON: Mannlig knølhval som holder til på østkysten av Australia har forkastet sin tradisjonelle parringssang.