«Knugen» hyllet diktator

Sveriges kong Carl Gustaf kom med mye ros til sultanen av Brunei under avslutningen av et statsbesøk i det alt annet enn demokratiske landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kongen priste det åpne forholdet sultan Hassanal Bolkiah har til sitt folk, ifølge Sveriges Radio.

- Hver søndag, etter besøket i moskeen, så har han en åpen audiens hvor hvem som helst får framføre sine ønsker, og trolig klage også. Så jeg opplever det sånn sett som et mer åpent land enn noe annet man kan tenke seg, sa svenskekongen.

Brunei er et diktatur med sultan Bolkiah som eneveldig hersker. Kvinner mangler samme rettigheter som menn på områder som arv, omsorg for barn og statsborgerskap. Religionsfriheten er begrenset, og det finnes i praksis ingen presse- eller ytringsfrihet.

Likevel hadde kong Carl Gustaf mange godord om sultanen som var vertskap for ham selv og dronning Silvia under statsbesøket.

- Han har jo en kolossal nærhet til folket. For eksempel på hans fødselsdag i juni, så tar han imot 40.000 mennesker i palasset sitt, som selvsagt er stort, ellers får man jo ikke plass til 40.000 mennesker. Han tar imot 20.000 besøkende to dager på rad, og byr på en stor buffé, forteller kongen.

Flere svenske politikere er svært misfornøyd med at Carl Gustaf tar stilling til styresettet i et annet land, og at han attpåtil ytrer seg positivt om et diktatur.

Nestleder i Vänsterpartiet Ulla Hoffmann har følgende spontane reaksjon på kongens uttalelse:

- Republikk!

Olof Ruin, professor i statsvitenskap ved Stockholms universitet, mener kongen har begått «en dumhet.»

(NTB)

I BARET: Sveriges kong Carl Gustaf synes Bruneis sultan Hassanal Bolkiah har et flott forhold til folket sitt.