Luftambulansen i nord

Knusende dom:
- Liv og død

Helsetilsynet retter knallhard kritikk mot luftambulansen i Nord-Norge. - Pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp har fått forsinket transport til forsvarlig behandlingssted, konkluderer tilsynet. - En varslet katastrofe, sier Arbeiderpartiet.

FÅR SLAKT: Helseforetakene i Nord-Norge får skarp kritikk av Helsetilsynet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FÅR SLAKT: Helseforetakene i Nord-Norge får skarp kritikk av Helsetilsynet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Helsetilsynet har utført tilsyn på ambulanseflytjenesten i Nord-Norge.

Dommen over helseforetakene er knusende:

«Pasienter med behov for øyeblikkelig hjelp har fått forsinket transport til forsvarlig behandlingssted, og faktorer innenfor tjenestens kontroll har bidratt til forsinkelsene. De regionale helseforetakene har dermed ikke sørget for at pasienter i Nord-Norge med behov for øyeblikkelig hjelp tilbys forsvarlige, koordinerte og helhetlige ambulanseflytjenester», skriver tilsynet.

«Tilsynet har videre avdekket at de regionale helseforetakene ikke har helhetlig oversikt og kunnskap som viser om pasienter får transport i samsvar med sine behov», fortsetter tilsynet.

Ap krever handling

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol, kaller dommen en varslet katastrofe. Modellen, med anbud og outsourcing, mener hun er kjernen i problemet.

Hun mener rapporten er sterke argumenter for en statlig overtakelse.

- Det er fristende å spørre hvor mange kriser og kritiske rapporter helseministeren må konfronteres med før han tar tak i tjenesten og sikrer trygghet i Nord-Norge, sier hun til Dagbladet.

Det er den private aktøren Babcock som driver luftambulansetjenesten i Nord-Norge. Men det er helseforetakene som er ansvarlig for lovbruddene Helsetilsynet avdekker.

Helseforetakene har ikke oppfylt sitt ansvar for tilrettelegging og styring av ambulanseflytjenestens aktiviteter, ifølge tilsynet.

Forsinkelser

Helsetilsynet peker på at selv om det er mange faktorer som er utenfor helseforetakenes kontroll, er lovbruddene likevel foretakenes ansvar.

«Vi har gjennom tilsynet identifisert en rekke faktorer ved tilretteleggingen og gjennomføringen av ambulanseflyoppdrag som påvirker den samlede transporttiden og som bidrar til unødvendige forsinkelser for pasienten».

Liv og død

Kjerkol minner om at riktig behandling, til riktig tid, kan være forskjell på liv og død.

- Det er svært alvorlig å lese at pasienter i Nord-Norge ikke har blitt tilbudt forsvarlige helsetjenester og at transporten til behandlingsstedet er forsinket. Dette kan bety forskjellen på liv og død i en akuttsituasjon. Vi pleier å omtale luftambulansen som våre sykehus på vinger - det er de som skal skape trygghet der det er avstand til sykehusene, sier hun.

- Særlig alarmerende er det å lese at det er faktorer som skal være innenfor tjenestens kontroll som svikter - at det er organisatoriske forhold som truer pasientsikkerheten, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer