STORTINGET (Dagbladet): - Vi opplever at vi har hatt god dialog med statssekretærene, særlig knyttet til enkeltsaker. De har vært tilgjengelige, sier Einar Kaldhol, leder i Parat Politiet, til Dagbladet.
- Men vi har dessverre opplevd at kontakten med justisministeren har vært mindre, legger Kaldhol til.
Kommentarene faller kort tid etter at også Politiets Fellesforbund, med siden 16 000 medlemmer, etterlyste mer dialog med justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).
- Vi har savnet - og etterlyst - de kvartalsvise møtene vi tidligere hadde med justisministeren. Det har vært en tradisjon, men det har ikke vært sånne møter siden Mehl tiltrådte, sier Kaldhol videre.

- Svar og bli ferdig!
Mistet mulighet
Kjetil Ravlo, leder i Norges Politilederlag, stiller seg fullt og helt bak disse uttalelsene, får Dagbladet opplyst fra Parat Politiet.
- Hva får dere ut av møtene, som dere savner?
- Det er en mulighet til å ta opp ting som rører seg, de bekymringene og tilbakemeldingene man får fra medlemmene. Uten at det nødvendigvis er knyttet til en konkret sak. For statsråden er det en mulighet for å ta temperaturen på hva som skjer i etaten, og gi informasjon om saker de jobber med. Den muligheten har vi ikke lenger, svarer Kaldhol.
- Opplever du at justisministeren er tilgjengelig for å lytte til bekymringene dine medlemmer har?
- Jeg har forholdt meg til kontakten med statssekretærene, svarer han.

Slår tilbake
Bekymret opposisjon
På Stortinget reagerer den politiske opposisjonen på den manglende kontakten mellom Mehl og de ansatte i politiet.
- Det er veldig viktig for en justisminister å ha dialog med instansene man er øverste leder for. Har man ikke det, klarer man ikke gjøre jobben skikkelig, sier Ingvild Thorsvik, justispolitiker for Venstre.
- Hvis det nå begynner å bli en gjengs oppfatning av at man har en justisminister som ikke lytter til politiet, så har regjeringen en stort problem. Da vil man ikke få til et godt samarbeid, legger Thorsvik til.

Angripes av politiet: - Vi har lite kontakt

- Lytter til seg selv
Også Sveinung Stensland, justispolitiker for Høyre, stusser.
- Den samme politiske ledelsen vil altså ikke lytte til eksperter, og nå vil de ikke lytte til politiet, heller. Hvem er det Emilie Enger Mehl skal lytte til, da? Snart lytter hun bare til seg selv, sier Stensland.
- Det er en viktig del av norsk politikk å lytte på dem man har politisk ledelse over, sier han videre.

Oppgjøret med Giske: - Feil og avmakt
- Dette er unorsk, altså?
- Det er i alle fall en ny måte å drive på. Det er vanskelig å drive politikk i Norge hvis man ikke har dialog med de ansatte. Da får man ikke de beste løsningene.

- Vi er på lag
Statssekretær i Justisdepartementet, Geir Indrefjord (Sp), besvarer saken på vegne av statsråden. Det er altså han, ifølge politiet, som har hatt god dialog med sektoren.
- Politisk ledelse i Justis- og beredskapsdepartementet har jevnlig møter og dialog med de ansattes organisasjoner. Det gjelder både i politiet og i justissektoren generelt. Det kan være møter om spesifikke saker, eller mer generell meningsutveksling om utviklingen innen sektoren. Dette er noe vi prioriterer høyt - det er viktig å møte og lytte til dem som faktisk gjør jobben, sier Indrefjord.
- Høyres alternative statsbudsjett, der de kutter 379 millioner kroner i politiet og fortsetter sentraliseringen av etaten, er et eksempel på hvor ille det kan gå om man ikke lytter. Vi skal jobbe på lag med de ansatte for å styrke politiet i hele landet, legger Indrefjord til.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!