Knusende dom: Fraværende

Kort tid etter at Politiets Fellesforbund rykket ut mot Emilie Enger Mehl, kommer flere fagforeninger på banen med samme kritikk. - Jeg har forholdt meg til statssekretærene, sier leder i Parat politiet, som har etterlyst faste møter med justisministeren.

FÅR KJEFT AV POLITIET: En rekke fagforeninger i politiet sier Emilie Enger Mehl er fraværende. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
FÅR KJEFT AV POLITIET: En rekke fagforeninger i politiet sier Emilie Enger Mehl er fraværende. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): - Vi opplever at vi har hatt god dialog med statssekretærene, særlig knyttet til enkeltsaker. De har vært tilgjengelige, sier Einar Kaldhol, leder i Parat Politiet, til Dagbladet.

- Men vi har dessverre opplevd at kontakten med justisministeren har vært mindre, legger Kaldhol til.

Kommentarene faller kort tid etter at også Politiets Fellesforbund, med siden 16 000 medlemmer, etterlyste mer dialog med justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).

- Vi har savnet - og etterlyst - de kvartalsvise møtene vi tidligere hadde med justisministeren. Det har vært en tradisjon, men det har ikke vært sånne møter siden Mehl tiltrådte, sier Kaldhol videre.

Mistet mulighet

Kjetil Ravlo, leder i Norges Politilederlag, stiller seg fullt og helt bak disse uttalelsene, får Dagbladet opplyst fra Parat Politiet.

- Hva får dere ut av møtene, som dere savner?

- Det er en mulighet til å ta opp ting som rører seg, de bekymringene og tilbakemeldingene man får fra medlemmene. Uten at det nødvendigvis er knyttet til en konkret sak. For statsråden er det en mulighet for å ta temperaturen på hva som skjer i etaten, og gi informasjon om saker de jobber med. Den muligheten har vi ikke lenger, svarer Kaldhol.

- Opplever du at justisministeren er tilgjengelig for å lytte til bekymringene dine medlemmer har?

- Jeg har forholdt meg til kontakten med statssekretærene, svarer han.

Bekymret opposisjon

På Stortinget reagerer den politiske opposisjonen på den manglende kontakten mellom Mehl og de ansatte i politiet.

- Det er veldig viktig for en justisminister å ha dialog med instansene man er øverste leder for. Har man ikke det, klarer man ikke gjøre jobben skikkelig, sier Ingvild Thorsvik, justispolitiker for Venstre.

- Hvis det nå begynner å bli en gjengs oppfatning av at man har en justisminister som ikke lytter til politiet, så har regjeringen en stort problem. Da vil man ikke få til et godt samarbeid, legger Thorsvik til.

BEKYMRET: Ingvild Thorsvik i Venstre. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
BEKYMRET: Ingvild Thorsvik i Venstre. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer

- Lytter til seg selv

Også Sveinung Stensland, justispolitiker for Høyre, stusser.

- Den samme politiske ledelsen vil altså ikke lytte til eksperter, og nå vil de ikke lytte til politiet, heller. Hvem er det Emilie Enger Mehl skal lytte til, da? Snart lytter hun bare til seg selv, sier Stensland.

- Det er en viktig del av norsk politikk å lytte på dem man har politisk ledelse over, sier han videre.

- Dette er unorsk, altså?

- Det er i alle fall en ny måte å drive på. Det er vanskelig å drive politikk i Norge hvis man ikke har dialog med de ansatte. Da får man ikke de beste løsningene.

FRUSTRERT: Sveinung Stensland i Høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRUSTRERT: Sveinung Stensland i Høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi er på lag

Statssekretær i Justisdepartementet, Geir Indrefjord (Sp), besvarer saken på vegne av statsråden. Det er altså han, ifølge politiet, som har hatt god dialog med sektoren.

- Politisk ledelse i Justis- og beredskapsdepartementet har jevnlig møter og dialog med de ansattes organisasjoner. Det gjelder både i politiet og i justissektoren generelt. Det kan være møter om spesifikke saker, eller mer generell meningsutveksling om utviklingen innen sektoren. Dette er noe vi prioriterer høyt - det er viktig å møte og lytte til dem som faktisk gjør jobben, sier Indrefjord.

- Høyres alternative statsbudsjett, der de kutter 379 millioner kroner i politiet og fortsetter sentraliseringen av etaten, er et eksempel på hvor ille det kan gå om man ikke lytter. Vi skal jobbe på lag med de ansatte for å styrke politiet i hele landet, legger Indrefjord til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer