Knusende dom over Forsvaret

Her er rapporten forsvarsminister Kristin Krohn Devold ville ha for seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmark får mer forsvar for pengene enn Norge, viser en intern sammenlikning av forsvaret i de to landene. Det er den knusende konklusjonen i en studie som var ferdig allerede 31. januar i fjor, men som først i går ble offentliggjort i en avgradert versjon.

Dette skjedde samtidig som forsvarsminister Kristin Krohn Devold møtte til høring i forsvarskomiteen.

Rapporten viser at Danmark bruker mindre penger på investeringer, drift, personell og vedlikehold, og har i tida fra 1990 brukt mellom fem og ti milliarder kroner mindre på sitt forsvar enn Norge.

Dette har ifølge rapporten ikke hatt noen store utslag for forsvarsevnen: «Til tross for en vedvarende situasjon med lavere forsvarsbudsjetter enn i Norge har forsvaret i Danmark mange av de samme kapasitetene, både i type og antall, som forsvaret i Norge,» heter det.

Hovedgrunnen er at Norge bruker mye mer penger på investeringer. I tida fra 1996 til 2003 brukte Norge gjennomsnittlig 4,3 milliarder kroner mer enn Danmark på investeringer. Men det gir ikke noen vesentlig høyere materiell standard enn i det danske forsvaret, ifølge rapporten: Ut fra det høyere investeringsnivået «skal Norge ha en materiellpark som er verd ca. 34 milliarder mer enn danskenes, men hvor disse økte verdiene ligger er ikke åpenbart,» heter det.

Billigere utstyr

Når Danmark nå skal kjøpe nye fregatter, er stykkprisen på dem en milliard kroner mindre enn det Norge betaler for sine. «Fregatteksempelet er ikke unikt. Ser vi på de sju største investeringsprosjektene i 2002 er tendensen den samme, investeringsnivået for tilsvarende kapasiteter er signifikant lavere i Danmarks forsvar,» slår rapporten fast.

Forsvarssjef Sverre Diesen er ikke enig i at investeringene er direkte sammenliknbare.

-  Man må kjenne detaljene i materiellprosjektet og ytelsene man bestiller før man kan ta stilling til om man betaler mer eller mindre for det samme. Selv om kapasiteten tilsynelatende er den samme, sier han til Dagbladet.

Danmark har også innført et økonomistyringssystem, Demars, som koster halvparten av det norske forvaltningsprogrammet Golf, men bygger på samme plattform.

-  Alt tyder på at Golf ikke innfrir. Vi har ikke blitt presentert for en prislapp eller helhetlig plan for Golf, sier medlem i forsvarskomiteen Kjetil Bjørklund, SV.

Flere soldater

De danske driftskostnadene er betydelig lavere enn de norske, til tross for at forsvaret i Danmark har 4000 flere ansatte enn i Norge. På nær sagt alle områder som utenlandsoperasjoner, vedlikehold, reising og konsulentbruk klarer Danmark å drive billigere enn Norge.

Leder i forsvarskomiteen Marit Nybakk (Ap) reagerer spesielt på at det norske Forsvaret bruker dobbelt så mye på konsulenter som Danmark.

-  Det er fullstendig ute av kontroll. Konsulentkontrakter er en måte private interesser melker forsvarsbudsjettet på. Vi må nå få på plass retningslinjer for bruken av eksterne konsulenter i Forsvaret, sier hun.

Sverre Diesen sier han nå vil gå igjennom konsulentkontraktene. Men han går ikke god for sammenlikningen med Danmark.

-  Alternativet er jo da å ha fast ansatte, og det er også i Norge meget kostbart. Følgelig er det å ha konsulenter i Norge og Danmark ikke direkte sammenliknbart på grunn av at lønningene er mye høyere, sier Diesen.

Nedbemanning

I 2002 brukte Norge 4,1 milliarder kroner mer enn Danmark på driften av Forsvaret. Mye av det går til høye lønnskostnader.

Rapporten anbefaler at Forsvaret ikke setter reduksjon i personell som mål, men fokuserer på lønn, kompetanse og personellstruktur.

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold har fått kraftig kritikk for å kjøre knallhardt på å redusere antallet ansatte med 5000 i første del av omstillingsprosessen.

PRESSET: Forsvarsminister Kristin Krohn Devold haster ut etter høringen i forsvarskomiteen om merforbruket i Forsvaret på over en milliard kroner i 2004. Med på høringen i går var også forsvarssjef Sverre Diesen.