Knusende dom over Londons politi

London-politiets skandaløst dårlige etterforskning av drapet på den fargede tenåringen Stephen Lawrence i 1993 har ført til den sterkeste, offentlige fordømmelsen av britisk politi i 90-åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

«Grunnleggende rasistisk, inkompetent, kollektiv svikt» er blant ordene som blir brukt om Londons politistyrke i en granskingsrapport som ble lagt fram onsdag. Både Londons politimester og regjeringen, med Tony Blair i spissen, har godtatt rapportens konklusjoner betingelsesløst. I tur og orden ber de Stephen Lawrences familie om unnskyldning.

- Jeg skammer meg, sa politimester Sir Paul Condon onsdag.

Umotivert

Det var 22. april 1993 den da 18 år gamle Stephen ble knivstukket og drept av en gjeng hvite gutter på en bussholdeplass øst i London. Angrepet var uprovosert og klart rasistisk motivert.

Det manglet ikke vitner. Innen ett døgn var gått hadde politiet fått 26 uavhengige vitneutsagn som identifiserte fem, hvite ungdommer. Likevel gikk det over to uker før noen av dem ble arrestert. Tips ble ikke fulgt opp, vitner ble aldri ringt tilbake. Da tre av guttene til slutt ble stilt for retten, var politiets bevismateriale så dårlig at dommeren avviste saken og frifant guttene. Etter britisk lov kan de aldri stilles for retten for den samme forbrytelsen igjen.

Lang kamp

Stephens foreldre, Doreen og Neville Lawrence, har hele tiden hevdet at politiet rett og slett ikke gadd å bry seg med drapet på en svart tenåring. Da rettssaken kollapset nektet de å gi opp kampen. Det er ene og alene deres fortjeneste at regjeringen åpnet for en ny gransking i 1997, og at Londons politi onsdag sto igjen fullstendig avkledd, med stemplet likegyldig, inkompetent og dypt rasistisk.

Både statsminister og innenriksminister hyllet familiens «verdige kamp og innsats» onsdag. Sannheten er at de har framprovosert et oppgjør med rasistiske holdninger i hele den offentlige sektoren.

Politimester Condon har helt til nå benektet at styrken hans er gjennomsyret av grunnleggende rasisme. Onsdag godtok han likevel betegnelsen, fordi rapporten åpner for definisjonen «ubevisst rasisme». Han kommer ikke til å gå av fra sin stilling.

Doreen Lawrence er ikke overbevist om at politiet vil klare å rydde opp i egne rekker.

- Men hvis Condon mener han har støtte både i den hvite og den svarte befolkningen, må han selv bestemme om han kan fortsette, sier hun, tydelig bitter.

Etterforsker ennå

Politiet har lenge ryddet i sine rutiner. Regjeringen kommer straks til å innføre tiltak slik at noe liknende ikke skal skje igjen, verken i politiet eller andre statlige institusjoner. I tillegg skal loven som sier at en person ikke kan stilles for retten for samme forbrytelse to ganger, opp til vurdering. Ingen har gitt opp å få de skyldige dømt, om ikke for drap, så for mened eller legemsbeskadigelse. - Gjerningsmennene skal ikke føle seg trygge. Vi har ikke gitt opp, sier Condon.

Saken etterforskes fremdeles. Politiet leter blant annet etter et svært viktig vitne, en kvinne som ringte til dem tre ganger dagen etter drapet. Den gangen var det ingen som gadd å skrive ned navn og telefonnummer.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer