Knusende dom over pol-topper

Advokat Erling Grimstads rapport inneholder en knusende kritikk av toppledelsen i Vinmonopolet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter onsdagens styremøte sendte styreleder Harald Arnkværn ut en pressemelding om at det ikke var avdekket nye alvorlige brudd på de etiske retningslinjene, men denne beskrivelsen er sterkt misvisende i forhold til rapportens mange konklusjoner.

Etter det Dagbladet erfarer, var det til dels sterke reaksjoner på rapportens innhold fra de politisk valgte styrerepresentantene.

Systemsvikt

Både markeds- og produktavdelingen og dens ledelse ved direktør Lars Sogn og produktsjef Anita Mikalsen, samt salgsavdelingen ved direktør Kjell Eliassen og seksjonssjef Helge Tornes, rammes hardt av Grimstads funn.

Lars Sogn, som også er poldirektør Knut Grøholts stedfortreder, er ansvarlig for markedssatsinger og spesifikasjonssystemet som ligger til grunn for valg av produkt og leverandør. Grimstads konklusjon er at de tre spesifikatørene - personene som spesifiserer hvilke viner Polet skal kjøpe inn - har vært inhabile på grunn av sine tette bånd til særlig selskapet Moestue Grape Selections. Moestue har de siste åra vunnet 82 anbudsrunder - mer enn dobbelt så mange som selskapet med nest flest anbudsseirer.

Forskjellsbehandling

Grimstad beskiver et system hvor for eksempel Moestue får kjennskap til polets markedsplaner på forhånd og dermed kan spesifisere sine produkter i forhold til de krav som stilles. De tre spesifikatørene som ble ansatt på hemmelig lønn for to år siden, blir invitert på turer til spesielle vindistrikter. I rapporten beskrives hvordan produktet «Cognac Brut» kom inn på det norske markedet gjennom Moestues underleverandør, Jon Arne Bertelsen og hans House of Cognac.

-  Systemet åpner for forskjellsbehandling, konkluderer Grimstad.

Brukte millioner

I en delrapport beskrives hvordan polet mangler regler og rutiner for butikkutvikling. Seksjonssjef Helge Tornes som selv ble gransket for gratistur med Sektor Eiendomsutvikling til USA, har i forbindelse med ombygging av butikkene i Sandefjord og Tønsberg brutt reglene for offentlige anskaffelser. Det mangler skriftlige avtaler og ombyggingene kostet til sammen ca. 12 millioner, mens en butikkombygging vanligvis beregnes å koste ca. to millioner. Tornes ga byggeoppdraget til Sverre Kopstad som han kjente fra et tidligere arbeidsforhold. Verken direktør Knut Grøholt eller salgsdirektør Kjell Eliassen har hatt kontroll over disse prosjektene. «Det er Knut Grøholt som inngår alle leiekontrakter og som således har det øverste ansvaret,» skriver Grimstad.