Knusende dom over sametinget

For 25 år siden kjempet han for samesaken. I dag feller han en knusende dom over Sametinget

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

TROMSØ (Dagbladet): - Sametinget endte opp som en tannløs papirtiger og ble en gedigen skuffelse.

Det er dommen fra skuespiller Nils Utsi. Han får støtte fra en rekke tidligere sameaktivister.

Dagbladet har intervjuet seks av de som sto sentralt under den samiske kulturkampen på 60- 70- og 80-tallet. Samtlige mener Sametinget befinner seg i en dyp krise:

- Jeg tror nok mange tenker at «nå har samene fått sameting, og da er vel alt bra». I virkeligheten har vel det meste fortsatt som før, forskjellen er bare at makta går i kofter og er midt blant oss, sier Synnøve Persen.

- Trenger fornyelse

I dag er hun også dypt skuffet over det hun kaller «samisk nasjonalisme» ved Sametinget.

- Hva skal vi med land og vann når vi ikke lengre vet hvem vi er? Jeg synes dagens ensrettede retorikk på Sametinget virker skremmende. Sametinget trenger sårt fornyelse, nye veivisere.

- Jeg vet ikke det. Min kamp dreide seg om å styrke samenes kulturelle tilhørighet. Det var her jeg håpet at Sametinget kunne bli en styrke. Jeg kan ikke la være å ta hensyn til at Finnmark består av flere folkegrupper. Her mener jeg Sametinget har gått seg helt vill.

Hun får støtte fra den samiske førsteamanuensisen Harald Gaski ved Universitetet i Tromsø:

- Det eneste som gir status i samisk politikk er internasjonalt arbeid og arbeid med «rettigheter». Problemet er bare at hvis man en gang får rettigheter, har man plutselig ingen kultur å trygge, sier Gaski.

Umodent

Billedkunstneren savner de gamle ordningene med bevillinger direkte fra Staten og Norsk kulturråd til samiske kunstnere.

Sametingets reiseutgifter er nå 10 ganger høyere enn stipendene til samiske kunstnere:

- Og bevillingene til kultur reduseres stadig. Sametinget mangler helt legitimiet blant samiske kunstnere. Jeg vil gå så langt som å si at Sametinget er i ferd med å rasere det samiske kunstnere har bygd opp gjennom 20 år, mener Persen.

I en rapport skriver forskerne Harald Gaski og Lena Kappfjell at det må være et paradoks «for samiske poltikere generelt å se hvor mye de bruker på egen aktivitet vurdert mot hva de klarer å få i stand av målbar skapende virksomhet».

- Jeg tror man må si at Sametinget ikke har vært modent for ansvaret de hittil har fått. Vi har fått et teknokrati som uhyre få samer kjenner seg igjen i, sier Bjarne Store Jakobsen, som ledet sultestreiken utenfor Stortinget i 1981.

SKUFFET: Spørsmålet er ubehagelig, men stadig flere samer stiller det: Hva skal vi egentlig med Sametinget? En av dem er Nils Utsi (bildet).
SKUFFET: Synnøve Persen.
SKUFFET: Ande Somby.
SKUFFET: Odd Mathis Hætta.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer