Fredag annonserte Sveriges statsminister Stefan Löfven nye innstramminger i landets coronatiltak inn mot jula.
De nye tiltakene trer i kraft julaften, og inkluderer blant annet et tak på fire personer - ned fra åtte - for grupper på restaurantbesøk.
Fra da vil også all alkoholservering stanse klokka 20.00, elever i videregående skole får hjemmeundervisning fram til 24. januar, og det anbefales bruk av munnbind i kollektivtrafikken «når trengsel ikke kan unngås».

Slik feilet Sverige
- Har mislyktes
Svenskene coronahåndtering har blitt gjenstand for kritikk fra flere hold - sist fra landets egen konge, Carl Gustaf.
- Jeg anser at vi har mislyktes helt enkelt, og det er jo forferdelig. Det svenske folket har lidd kolossalt, sa han i et intervju med SVT torsdag morgen.
Også svenskenes egen coronakommisjon er kritisk til håndteringen - spesielt innad i eldreomsorgen.
Professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, mener det er for seint for svenskene å snu.
- Svenskene har definitivt valgt feil strategi, og selv om de snur nå, kommer åpenbart flere til å dø den kommende tiden, sier han til Dagbladet.
Heller ikke professor i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin, er nådig i sin dom over svenskenes coronahåndtering.
- Hvis man først slipper smitten løs, slik at du får ikke-sporbar smitte ut i samfunnet på et nivå som Sverige fikk tidlig, da er det for seint å dra i nødbremsen, sier han til Dagbladet.

Dobbelt så ille som fryktet
- Takker Guldvog
Westin mener at svenskenes «svake» håndtering av den første bølgen har fått langvarige ringvirkninger.
- Jeg takker Vårherre - og Guldvog - for at han trykket på den store røde knappen for nedstengningen 12. mars. Det var det som reddet oss. Det var riktig vurdering på rett tidspunkt, slår han fast.

Hadde svenskene gjort det samme, kunne de ifølge Westin slått ned på den ikke-sporbare smitten i løpet av seks uker. Men nå har toget gått, mener han.
- En slik nedstengning i dag kunne trolig stoppet den smitten som har herjet i det svenske samfunnet. Men det har ikke vært politisk vilje til å gjøre det tidligere. Og fortsatt er de ikke i stand til å beskytte verken de gamle eller eget sykehuspersonell.

Svarer på kongens kritikk
- Alvor
Den norske nedstengningen 12. mars medførte også en signaleffekt som Westin mener har uteblitt i Sverige.
- Det sendte et sterkt signal om at nå er det alvor, gutter og jenter. Dette er ikke noe vi kan tulle med. Ikke en «en litt streng influensa» hvor vi bare skal «flate kurven».
Når smitten først er løs i det svenske samfunnet, er det begrenset hvilken effekt de aktuelle tiltakene kan få, mener han.
- I Sverige var det ikke politisk ledelse bak disse vedtakene. Tegnell og Folkhälsomyndigheten fikk rå grunnen alene. De har en annen lovgivning enn i Norge, regjeringen har ikke for vane å blande seg opp i slike faglige spørsmål, sier han, og legger til:
- De har holdt på at dette var en riktig strategi hele veien, men når selv kongen reiser seg og sier at dette har gått galt, så begynner de nok å se annerledes på det.

- Vi vil at de skal smittes
- Sympati for broderfolket
Han understreker at svenskene, etter hans vurdering, etter hvert har kommet seg inn på riktig spor.
- Men problemet er at de aldri hadde et 12. mars. Derfor har mange svensker aldri skjønt alvoret. Når man ikke ser folk dø, og ikke selv er i nærheten av sykehusene, blir ikke folk klar over hvor farlig viruset er.
Tiltakene fredag er imidlertid et steg i riktig retning, mener han.
- Jeg har masse sympati for broderfolket, og jeg synes synd på både Tegnell og svenskene. Vi må ikke harselere med dem.

Får skylda for britisk krise
Svarte for kommisjonsslakt
Tirsdag la den svenske coronakommisjonen fram sin første delrapport om hvordan myndigheter og politikere har håndtert pandemien og effekten den har hatt på eldre.
- Eldreomsorgen sto uforberedt og dårlig rustet til å håndtere en pandemi.
Slik oppsummerer den svenske kommisjonen sin evaluering av smittespredningen innen eldreomsorgen. Det skrev Dagens Nyheter.
- Det handler om at man ikke har handlet raskt nok, og at eldreomsorgen ikke hadde beredskap for en pandemi, sa professor og kommisjonsmedlem Mats Thorslund til SVT tirsdag.

- Må ta ansvar
Da Löfven møtte pressen tirsdag hadde han ifølge NTB følgende å si om den knusende kritikken:
- Denne regjeringen, og tidligere regjeringer, må ta ansvar for at det generelt sett er sånn at eldreomsorgen ikke har vært tilstrekkelig rustet.
På spørsmål fra Aftonbladet samme dag, om hvorvidt Sverige kunne gjort noe annerledes under pandemien, svarte Löfven følgende:
- Jeg vil vente til helhetsbildet er klart. Enkeltpunkter om hvor vi kunne vært bedre, har allerede blitt slått fast. For eksempel har eldreomsorgen vært kritisert, og der tar vi grep i neste budsjett.
Statsepidemiolog Anders Tegnell tok selv bladet fra munnen i et intervju med P1 Morgon, gjengitt av Expressen.
- Nå er det ikke vi som veileder, det er andre myndigheter og aktivitetene selv som gjør det. Vi var veldig tydelige på at eldre var sårbare, og at alle aktører trenger å jobbe hardt for å forbedre den situasjonen, slik at de ikke ble utsatt for smittespredning, sa han.

Storm mot corona-SMS
Håper på forbedring
Tegnell ønsket likevel kommisjonens rapport velkommen.
- I nærmere undersøkelser og rapporter vil vi se hva alle kunne gjort bedre for å forhindre dette. Jeg synes det er bra at de nå peker på problemene som har eksistert i eldreomsorgen. Vi kan bare håpe at dette vil føre til en omfattende forbedring, la han til.
Under en pressekonferanse torsdag fikk han spørsmål om kongens uttalelser.
- Det er selvsagt at antall døde er beklagelig, og vi kommer absolutt til å måtte jobbe med å prøve å forstå hva vi kan bli bedre på å for å forhindre at det skjer igjen. Om vi skal kalle det mislykket eller ikke, tenker jeg at vi skal overlate til de i framtida som skal utrede dette spørsmålet, svarte han, men ønsket ikke å kommentere kritikken direkte.