Coronaviruset

Knusende dom over svenskene

- For seint å dra i nødbremsen, sier professor i sosialmedisin om Sveriges nyeste coronatiltak.

FÅR KJEFT: Fredag innførte Sveige nye, strengere coronatiltak inn mot jula. Norske eksperter tror det kan være for seint å snu trenden i Sverige. Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell mener det må bli opp til ettertiden å avgjøre om landets coronahåndtering har vært vellykket eller ei. Foto: Henrik Montgomery / TT / Reuters / NTB
FÅR KJEFT: Fredag innførte Sveige nye, strengere coronatiltak inn mot jula. Norske eksperter tror det kan være for seint å snu trenden i Sverige. Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell mener det må bli opp til ettertiden å avgjøre om landets coronahåndtering har vært vellykket eller ei. Foto: Henrik Montgomery / TT / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fredag annonserte Sveriges statsminister Stefan Löfven nye innstramminger i landets coronatiltak inn mot jula.

De nye tiltakene trer i kraft julaften, og inkluderer blant annet et tak på fire personer - ned fra åtte - for grupper på restaurantbesøk.

Fra da vil også all alkoholservering stanse klokka 20.00, elever i videregående skole får hjemmeundervisning fram til 24. januar, og det anbefales bruk av munnbind i kollektivtrafikken «når trengsel ikke kan unngås».

- Har mislyktes

Svenskene coronahåndtering har blitt gjenstand for kritikk fra flere hold - sist fra landets egen konge, Carl Gustaf.

- Jeg anser at vi har mislyktes helt enkelt, og det er jo forferdelig. Det svenske folket har lidd kolossalt, sa han i et intervju med SVT torsdag morgen.

Også svenskenes egen coronakommisjon er kritisk til håndteringen - spesielt innad i eldreomsorgen.

Professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, Jörn Klein, mener det er for seint for svenskene å snu.

- Svenskene har definitivt valgt feil strategi, og selv om de snur nå, kommer åpenbart flere til å dø den kommende tiden, sier han til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer