Knusende dom over Trump

Ni av ti nordmenn mener at en ny periode med Trump - eller en som likner - ville vært negativt for verden. Det mener de med god grunn, ifølge ekspertene. Men comebacket er ikke umulig, skal vi tro én ekspert - hvis Trump selv vil.

SKAPER REAKSJONER: Tidligere president i USA, Donald Trump, harselerer med Taliban-lederen i en tale lørdag kveld. Det har skapt reaksjoner. Video: NewsMax. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Alt tatt i betraktning, er det en 10 til 15 prosents sjanse for at Donald Trump er president i januar 2025, sier USA-ekspert Jan Arild Snoen til Dagbladet.

I årets sommerundersøkelse spør Dagbladet:

«Dersom Donald Trump eller en tilsvarende politiker som ham kom tilbake som amerikansk president, ville du sett på det som positivt for verden, som negativt for verden eller tror du ikke det vil spille noen rolle?»

Tallenes tale er klar: 90 prosent av det norske folk svarer «negativt», fire prosent svarer «positivt», fem prosent svarer «spiller ingen rolle» og én prosent svarer «vet ikke».

Sju prosent av menn svarer «positivt», mot bare to prosent av kvinner.

- Som en galning

USA-ekspert Hilmar Mjelde, forsker ved Norwegian Research Centre (Norce), skriver i en e-post til Dagbladet at nordmenn generelt foretrekker demokratiske presidenter over republikanske.

- Likevel: Omverdenen forventer politisk og moralsk lederskap av USA, og at presidenten oppfører seg som en statsmann. Trump oppførte seg som en galning: kuppforsøk, ukontrollert tvitring og konstant kaos. Han var den famøse oksen i porselensbutikken, skriver Mjelde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer