Knusende kritikk av Bondevik

Statsminister Kjell Magne Bondevik driver bistand til norsk næringsliv, ikke til Afrika. Det hevder Fellesrådet for Afrika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kritikken kommer i forbindelse med Bondeviks reise i det sørlige Afrika, der han har med seg en tallrik norsk næringslivsdelegasjon.

- Afrikanske land trygler om å få markedsadgang til vesten, og legger ofte mer vekt på dette enn bistand. Utviklings- og menneskerettsminister Hilde Frafjord Johnson har i taler og redegjørelser lagt vekt på dette, og oppfordret norske bedrifter til å utforske og utnytte mulighetene som finnes i afrikanske land. Men hvem er det statsministeren og utviklingsministeren tar med seg på reisen? Mer enn 60 representanter for norske eksportører. Ingen av dem har tenkt å kjøpe noe som helst i Afrika, og bare et fåtall er potensielle investorer. De fleste er ute etter å selge sine tjenester og produkter, sier Øyvind Eggen, leder for Fellesrådet for Afrika.

- Hvorfor er ikke norske importører invitert med? Det er hårreisende at statsministeren ba Norges Eksportråd om å sette sammen delegasjonen, uten å gjøre aktive framstøt overfor potensielle importører. Resultatet ble en delegasjonen som gjenspeiler norske interesser, ikke afrikanske lands interesser, sier Eggen.

Han får støtte fra generalsekretæren i Kirkens Nødhjelp, Atle Sommerfelt, som også er koordinator for alle de fem største norske hjelpeorganisasjonene. Sommerfelt deltar selv i Bondeviks delegasjon.

- Når en ser på programmet for denne turen, og deltakerne i statsministerens følge, står det klart at dette mer er et løft for norsk næringsliv, enn for Afrika, sier Sommerfelt.

(NTB)

KRITISERES: Statsminister Kjell Magne Bondevik deltok i dag i en minerydding-markering.