Knusende kritikk av Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelps mangeårige hjelpearbeid i Sør-Sudan får knusende kritikk i en fersk rapport som er laget for UD. Organisasjonen anklages for misbruk av nødhjelpsmidler, manglende styring samt for å holde liv i krigen med sin aktive støtte til SPLA-geriljaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Norske myndigheter har siden begynnelsen av 1980-tallet gitt over 800 millioner kroner i nødhjelp og bistand til Sudan, og mesteparten av dette er kanalisert gjennom Norsk Folkehjelp og Kirkens Nødhjelp.

Etter det NTB erfarer er den kritiske evalueringsrapporten en sterkt medvirkende årsak til det besøket utviklings- og menneskerettsminister Hilde Frafjord Johnson nå gjennomfører i Kenya og Sudan.

Norsk Folkehjelp anklages i rapporten for å være mer opptatt av å hjelpe SPLA-geriljaen enn sivilbefolkningen i Sør-Sudan.

Forsyner SPLA

Ifølge rapporten har Norsk Folkehjelp forsynt SPLAs soldater med mat, stilt hus og biler til disposisjon, opprettet skoler for SPLA-offiserers barn, Organisasjonen anklages for å ha vært mer opptatt av å gi legehjelp til sårede soldater ved fronten enn til sivile.

- Å opprette feltsykehus nær fronten er noe man gjør om man først og fremst er opptatt av opprørernes militære framsteg, heter det i rapporten.

- Mange kilder, også innen Norsk Folkehjelp, bekrefter at nødhjelp er blitt benyttet til å fø SPLA-soldatene, heter det videre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer