Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knusende kritikk mot etterforsker

Det særskilte etterforskningsorganet (SEFO) retter flengende kritikk mot politiinspektør Gro Rossehaugs oppførsel i etterforskingen av drapet på Birgitte Tengs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEFO mener politimester Karl Henrik Sjursen i Haugesund bør vurdere hvilke konsekvenser dette skal få for politiinspektøren.

Gro Rossehaug har vært påtalemessig ansvarlig for etterforskingen av drapet på Birgitte Tengs.

I februar i fjor ble hun anmeldt av familien til den drapssiktede fetteren for å ha brutt taushetsplikten.

Bakgrunnen er et intervju Rossehaug ga til Haugesunds Avis. Der sa hun at foreldrene til den drapssiktede fetteren hadde innsett at de hadde tatt feil av tidspunktet når sønnen kom hjem drapsnatta. Denne uttalelsen hadde, hvis den var korrekt, slått sprekker i siktedes alibi.

Ikke korrekt gjengitt

Faren til den drapssiktede mente uttalelsen kom fra en samtale han hadde hatt med en politibetjent, og at den ikke var korrekt gjengitt.

I et internt notat fra oktober i fjor foreslo SEFO etter det Dagbladet får opplyst, at saken skulle henlegges fordi intet straffbart forhold var bevist.

Notatet skal være grunnlaget for den innstillingen som SEFO seinere oversendte statsadvokatene i Rogaland. Derimot mener SEFO at politiinspektør Gro Rossehaug har utvist dårlig skjønn i saken.
Kilder i politiet opplyser til Dagbladet at SEFO mener Rossehaug ikke har maktet å holde seg oppdatert i saken, noe hun skal ha erkjent.

De holder politiinspektøren ansvarlig for konflikten som oppsto mellom henne og den taktiske etterforskningsledelsen. SEFO mener også at politimesteren i Haugesund bør underrettes om forholdet, på grunn av mangel på rutiner og internkontroll og det dårlige skjønn som skal være vist i denne saken.

Ingen selvkritikk

Kritikken mot politiinspektør Gro Rossehaug er også indirekte en kritikk mot politimester Karl Henrik Sjursen. Politimesteren var tidlig ute i saken og kritiserte forsvarsadvokat Arvid Sjødin for å drive med forhåndsprosedyre i mediene.
Sjursen har før, under og etter rettssaken i Karmsund herredsrett ikke villet ta selvkritikk for politiets etterforskningsmetoder i Birgitte-saken. Politimesteren har derimot kommet med flengende kritikk mot advokatene til fetteren, og deler av media.

SEFO påpeker at politimesteren i Haugesund må vurdere hvilke konsekvenser de kritikkverdige forholdene skal få for politiinspektør Gro Rossehaug.

Politimester Karl Henrik Sjursen ønsker ikke å kommentere saken fordi han ikke er kjent med SEFO-notat, og Gro Rossehaug var ikke tilgjengelig for kommentar i går kveld. Statsadvokat Are Nilsen opplyser at en avgjørelse i saken vil falle i løpet av 14 dager.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!