Knusende seier

Staten må tilbakebetale millionbeløp til Oslos ordfører, Per Ditlev-Simonsen og 147 andre Airbus-investorer. Riksskattenemnda har frikjent dem for straffeskatten som både Bærum likningskontor, Oslo likningsnemd og overlikningsnemda har fastsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vedtakene i de lavere likningsinstanser er kjent ugyldige fordi Riksskattenemnda anser likningssjef Astri Marija Rosenqvist i Bærum som inhabil. Inhabiliteten skyldes at hun var involvert i en privat rettstvist med en av deltakerne i ANS-selskapene.

Det anføres at endringsvedtakene for samtlige deltakere er ugyldige, og at dette også rammer vedtak fattet av Oslo fylkesskattenemnd.

Skattedrama over

Det ti år lange skattedramaet er dermed over for alle dem som bare hadde planer om å gjøre en god forretning. Det var Kreditkassen som 1. juni 1987 dannet fem ansvarlige selskap som skulle eie hvert sitt fly av typen Airbus A 320. Banken la prosjektet ut til tegning i ANS-markedet. Man siktet seg inn mot store, langsiktige investorer. Personlige skattytere tegnet også med relativt små andeler hver.

De så for seg store muligheter for avkastning når deler av kontraktbeløpet kunne skrives av på skatten. Det ble da også godtatt av Oslo likningskontor, for 1987 og 1988.

Kunst som betaling

Deltakerne ble ilagt straffeskatt på fra 30 til 60 prosent. Maks straffeskatt og morarenter ble satt til 500 000 kroner per prosent eierandel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer