Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knusende støy truer «ynkelig» prosess

Det er duket for månedsvis med debatt om lederkabalen i Venstre. Støy, lik misforståelsen rundt Viken Venstre, kan stjele overskrifter fram til våren.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Valgkomiteen står fritt til å gjøre sine vurderinger. Jeg hører lederen av valgkomiteen sier innspillene til dem er «fornyelse, fornyelse, fornyelse». Jeg håper de finner en god balanse mellom kontinuitet og fornyelse, sier stortingsrepresentant Ketil Kjenseth (V) til Dagbladet.

Dagbladet fortalte søndag at Troms og Finnmark Venstre vraket Trine Skei Grande i sine anbefalinger til valgkomiteen i partiet, og anbefalte Abid Raja som ny partileder.

Kort tid senere ble det kjent at Skei Grande selv ønsker gjenvalg som leder. Det samme gjelder nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik.

- Står ved mine uttalelser

Valgkomiteen får nå oppgaven med å håndtere krav - lik det fra Ketil Kjenseth - om en riktig balanse av fornyelse og kontinuitet i ledelsen.

Flere av Dagbladets kilder har lenge insistert på at fornyelse bør bety ny partileder.

HYLLEST: Trine Skei Grande fyller 50 år, i den anledning har flere av kollegene i Venstre laget denne hyllesten. Foto: Venstre Vis mer

- Jeg har ingen umiddelbare reaksjoner å dele, ut over at jeg fremdeles står for mine tidligere uttalelser, sier Elin Seim til Dagbladet.

Hun tok tidligere i høst til orde for å vrake Skei Grande.

Valgkomiteens innstillingsfrist er 6. mars, og landsmøtet er ikke før i april. Først da skal beslutningen fattes. Det betyr trolig månedsvis med posisjonering og offentlig debatt.

- Støy gir ikke tillit blant velgerne. Den måten Venstre har rigget sin debatt om valget av ledelse på landsmøtet i april neste år, er en oppskrift på langvarig støy som vil overskygge politikken, skriver valgekspert Johan Giertsen.

Støyvarsel

Giertsen er overrasket over at et parti nær sperregrensen «kan koste på seg en slik risiko som Venstre gjør ved sin særegne og offentlige ledelses-debatt», ifølge NTB.

Også internt i Venstre skaper den offentlige diskusjonen frustrasjon. Fylkesleder Torgeir Anda i Trøndelag mener situasjonen som nå er oppstått med «veldig mye støy», kommunikasjonsfaglig ikke er ønskelig.

- Når det blir såpass mye støy, blir det vanskeligere å få fram partiets viktigste budskap, nemlig politikken, sier han til NTB.

Viken-rot

Allerede dagen etter Skei Grande kunngjorde at hun ønsker gjenvalg, kom eksempler på den støyen Venstre-topper vil unngå.

Mens flere medier i går skrev at Viken Venstre vraket Skei Grande i sine anbefalinger, meldte Dagbladet at det hele var en misforståelse og feiltolkning av Vikens innspill til komiteen.

Dette ble bekreftet av Viken Venstre.

- Viken Venstre har ikke vraket noen i ledelsen, ei heller Trine Skei Grande, sa nestleder i Viken Venstre, Trond Svandal, til Dagbladet.

- Vi har gitt valgkomiteen innspill på navn som kan representere fornyelse i partiledelsen. Vi sier ingenting om hvor mange av disse som bør inn i ledelsen, eller i hvilken posisjon eventuelt. Det vi sier er at dette er gode kandidater til å fornye partiledelsen, fortsatte han.

- Ynkelig

Valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen rykket mandag hardt ut mot lekkasjene fra de innspillene valgkomiteen har fått. Thorbjørnsen kalte det hele «ynkelig».

- Folk løper dessverre ut i offentligheten som anonyme kilder, og det er respektløst. Det er organisatorisk ynkelig, sa han til TV 2.

Dagbladet snakket mandag med en rekke fylkesledere i Venstre. Ingen av dem ville offentlig gi støtte til en presset partileder.

- Vi ønsker en fornyelse, sa Karin Frøyd, leder i Vestfold Venstre.

Hun ønsket ikke å presisere om fornyelse betyr at partilederen skal byttes ut eller ei.

Motgang

Venstre gjorde et skuffende valg i høst, og endte med en oppslutning på 3,9 prosent. På meningsmålingene har partiet slitt over lang tid. På målinger kommer det også fram at Skei Grande er den partilederen som står svakest blant sine egne velgere.

- Valgkomiteen er valgt av partiet på en demokratisk måte for å håndtere prosessen fram mot landsmøtet. Jeg vil bidra med mine synspunkter inn til komiteen, sier stortingsrepresentant Jon Gunnes (V) til Dagbladet tirsdag.

- Er du overrasket over mangelen på støtte til Skei Grande etter at hun kunngjorde ønsket om gjenvalg?

- Ingen kommentar, svarer Gunnes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media