Nato-sjef Jens Stoltenberg

Knuser Ap-drømmen om Jens

Kan Jens Stoltenberg «slippes» fra NATO før tiden og komme hjem og redde Ap? - Glem det, er svaret fra både NATO-kjennere og sentrale Ap- og LO-kilder.

KREVENDE ÅR: De fire årene med Donald Trump som amerikansk president har vært krevende for Nato og generalsekretær Jens Stoltenberg. Med Joe Biden har Nato fått en forutsigbar amerikansk president og en NATO-venn. Store oppgaver ligger imidlertid foran alliansen og generalsekretær Jens Stoltenberg, som har jobben til en gang ut i 2022. Foto: Olivier Hostel/Reuters
KREVENDE ÅR: De fire årene med Donald Trump som amerikansk president har vært krevende for Nato og generalsekretær Jens Stoltenberg. Med Joe Biden har Nato fått en forutsigbar amerikansk president og en NATO-venn. Store oppgaver ligger imidlertid foran alliansen og generalsekretær Jens Stoltenberg, som har jobben til en gang ut i 2022. Foto: Olivier Hostel/Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med målinger under og rundt 20 prosent leter rådville Ap-politikere og kommentatorer etter redning for partiet. Mange, blant dem tidligere Tromsø-ordfører Herman Kristoffersen, roper på Jens Stoltenberg. Han mener sågar at Stoltenberg bør overta for Jonas Gahr Støre på landsmøtet i april, ifølge VG.

Det blir avvist som helt utenkelig og urealistisk, både sett fra NATO, Ap og LO.

Andre mener Stoltenberg kan komme seinere, for eksempel tidsnok til å bli med i en Støre-ledet regjering. Dagbladet presenterte lørdag en mulig rødgrønn regjering. Under kildesamtaler ble Jens Stoltenberg lansert som mulig utenriksminister.

Kilder sentralt i Ap mener å vite at Stoltenberg ikke er lei norsk politikk. Han tok gjenvalg, og satt på Stortinget da han fikk et tilbud fra Barack Obama og Angela Merkel han ikke kunne si nei til.

- Ta en Bildt

- Han kan gjøre som Carl Bildt, og komme tilbake som utenriksminister, sier en kilde til Dagbladet. Carl Bildt var statsminister i Sverige, for Moderaterna, fram til 1994. Etter en periode som FN-utsending på Balkan og med andre internasjonale oppdrag, vendte han tilbake til svensk politikk som utenriksminister.

Fordi Jens Stoltenberg leder verdens største militærallianse og har jobben til 2022, kan spekulasjoner og rykter om at han er «på vei hjem» til norsk politikk allerede i år, være skadelige både for NATO og Stoltenberg, blir det påpekt overfor Dagbladet.

FØRSTE MØTE: «Minitoppmøtet» i Brussel i 2017 var rigget for USAs nye president Donald Trump. Han satte tonen med en tordentale der han refset sine europeiske allierte. Natos generalsekretær har hatt en krevende jobb med å holde alliansen samlet under Trumps æra. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FØRSTE MØTE: «Minitoppmøtet» i Brussel i 2017 var rigget for USAs nye president Donald Trump. Han satte tonen med en tordentale der han refset sine europeiske allierte. Natos generalsekretær har hatt en krevende jobb med å holde alliansen samlet under Trumps æra. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Utenkelig

Dagbladet har snakket med kilder som kjenner Nato og internasjonalt diplomati, samt personer som kjenner Jens Stoltenberg. Ingen, eller uhyre få, kjenner Stoltenbergs tanker og framtidsplaner, men basert på samtalene er det grunn til å slå fast:

*Jens Stoltenberg kommer heller ikke til å gjøre noe som forstyrrer en vanlig prosess og en sømløs overgang til Natos neste generalsekretær.

*Joe Biden vil neppe se seg tjent med skifte av generalsekretær allerede i år.

* Stoltenberg vil fullføre jobben og ikke gjøre noe som svekker hans ettermæle som en av Natos beste ledere.

*Og: Stoltenberg kommer ikke til å foreta seg noe som skader vennen og etterfølgeren Jonas Gahr Støre.

Nato-landene puster nå lettet ut over at Donald Trump ikke lenger styrer alliansens største og viktigste medlemsland. Under Den norske Atlanterhavskomiteens digitale sikkerhetskonferanse mandag erkjente Stoltenberg at forholdet mellom USA og Europa har vært krevende de siste fire åra.

TELEFONSAMTALE: Se telefonsamtalen mellom USA-president Joe Biden og generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg. Video: @POTUS / Twitter Vis mer

Selv om Trump er ute, ligger store utfordringer og beslutninger foran alliansen og Stoltenberg det neste året, for eksempel: Hva skal Nato gjøre i Afghanistan? Skal de bli eller dra etter 20 år i landet? Saken blir tema på forsvarsministermøtet i februar, men eksperter venter ingen beslutning der. Joe Biden og hans team kan trenge mer tid.

Biden har mye å gjøre framover, og vil se seg tjent med stabilitet i Nato, blir det påpekt overfor Dagbladet. Stoltenberg har satt i gang et arbeid for å modernisere Nato og styrke alliansen som politisk plattform, kalt «Nato 2030». Dette skal landes på toppmøtet seinere i år. Tidspunktet er ikke fastsatt.

Stoltenberg ble utnevnt som Natos generalsekretær i 2014, for fire år. Hans åremål ble forlenget, først med to år, og så med to år til. Det betyr at han er ledig først i 2022.

De som mener Stoltenberg kan «slippe fri» allerede i sommer eller i høst, legger vekt på at en hovedgrunn til at Stoltenbergs periode ble forlenget, var at han hadde vist at han kunne håndtere den uforutsigbare og uberegnelige Trump og holde alliansen sammen. Nå er den jobben gjort, er tanken, så nå kan han be om avløsning.

NATO-VENNER: USAs nye president Joe Biden har allerede forsikret at USA står ved sine Nato-forpliktelser og se fram til samarbeidet med Jens Stoltenberg. Bildet er tatt under sikkerhetskonferansen i München i 2015. FOto: Michaela Rehle/Reuters.
NATO-VENNER: USAs nye president Joe Biden har allerede forsikret at USA står ved sine Nato-forpliktelser og se fram til samarbeidet med Jens Stoltenberg. Bildet er tatt under sikkerhetskonferansen i München i 2015. FOto: Michaela Rehle/Reuters. Vis mer

Krevende for Nato

NUPI-forsker og ekspert på sikkerhetspolitikk, Karsten Friis, sier:

- Jeg tviler på at Stoltenberg vil gjøre noe som skaper problemer for prosessen i Nato og skade ettermælet hans. Å finne generalsekretærer er jo en krevende prosess, med mange land med sterke meninger. Så med mindre det finnes en kandidat som de fleste støtter opp om, tror jeg ikke han vil gå før en slik er på plass.

- Gitt pandemien tror jeg også at få land ønsker «ekstraordinære» prosesser, men at mest mulig går som normalt. Kort sagt, gitt risikoen for å skape irritasjon hos viktige allierte, tviler jeg på at noen slik prosess vil forseres, sier Friis til Dagbladet.

Må levere i 2022

Nato-ekspert Paal S. Hilde ved Institutt for forsvarsstudier er på linje:

- Stoltenberg kunne sikkert «fått fri» om han virkelig hadde insistert på det, men det ville neppe bli populært.

Nato står foran den viktige oppgaven med å fornye det strategiske konseptet. Det er en prosess han trolig vil få ansvar for på toppmøtet, og så må levere på sitt siste toppmøte i 2022. Stoltenberg vil kunne «krone» sin tid som generalsekretær med å dra i land dette nye konseptet.

- Ap viktigere enn NATO?

- Alt tyder på at han kommer til å gå inn i historien som ikke bare den nest lengstsittende generalsekretæren, men også en som har styrt alliansen på en god måte gjennom en svært krevende periode. Å «stikke av» et år før tiden for å redde Ap, ville blitt en svart flekk på dette ryktet. Er partiet viktigere enn Nato, vil mange spørre, og ikke bare i Norge, sier Hilde.

Flere sentrale kilder sier det samme:

- Jeg tror ikke det ville bli forstått om Stoltenberg dropper Nato-jobben for å bli norsk utenriksminister, sier en.

Prosessen med å finne Stoltenbergs etterfølger vil trolig ikke starte før etter årets toppmøte seinere i år. Stoltenberg ble utnevnt i mars 2014 og startet i jobben 1. oktober samme år.

Ingen utfordrer

Det er per nå ingen utfordrer til sittende Ap-ledelse. Etter en måling i Klassekampen på 17, 4 prosent tidlig i januar sa Ap-veteran Thorbjørn Berntsen at partiet må tåle debatt om «treneren», og mente byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, kunne være kandidat.

Johansen avviste at han er kandidat og forsikret at han støtter Jonas Gahr Støre fullt ut. Også LO-leder Hans-Christian Gabrielsen, som trolig blir gjenvalgt som leder av valgkomiteen i Ap, slo fast at Støre er Aps leder og statsministerkandidat. Hva som eventuelt skjer dersom Ap mislykkes ved valget i september, hvem som da måtte være kandidater, er mer åpent.

- Ikke aktuelt

Stoltenbergs kommunikasjonsrådgiver, Sissel Kruse Larsen, sender følgende kommentar til saken:

- Som Stoltenberg gjentatte ganger har uttalt, er han utnevnt til generalsekretær i Nato fram til høsten 2022. Det er ikke aktuelt for ham å gjøre noe annet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer