Recoveryakademiet

Knuser behandlingen Kevin fikk: - Tankeløst

Psykiater Lars Tanum gir strykkarakter til Recoveryakademiets behandling av Kevin Johannessen (28), som døde mens han var innlagt på den private klinikken.

DØDE: Kevin (28) skulle få traumebehandling på et Hurdalsjøen Recoverysenter (HRS). Han kom tilbake til mamma Vibeke i ei kiste. Reporter: Halldor Hustadnes. Foto: Nina Hansen Vis mer
Publisert

På forespørsel fra Dagbladet har psykiatriprofessor Lars Tanum gått gjennom Kevin Johannessens legejournal fra Hurdalsjøen Recoverysenter, som er en del av den private institusjonen Recoveryakademiet (RA).

Slik Dagbladet har skrevet, har Statsforvalteren i Oslo og Viken (SFOV) kritisert RA skarpt for behandlingen av Kevin, og konstatert at han fikk uforsvarlig helsehjelp.

MISTET FAMILIEMEDLEM: Vibeke Johannessen (t.v.) mistet sønnen Kevin (28) i et sannsynlig selvmord på behandlingsstedet Hurdalsjøen Recoverysenter 7. oktober 2020. Her ved graven sammen med Kevins søster Camilla og mannen Hugo Myhre. Foto: Nina Hansen
MISTET FAMILIEMEDLEM: Vibeke Johannessen (t.v.) mistet sønnen Kevin (28) i et sannsynlig selvmord på behandlingsstedet Hurdalsjøen Recoverysenter 7. oktober 2020. Her ved graven sammen med Kevins søster Camilla og mannen Hugo Myhre. Foto: Nina Hansen Vis mer

Også Lars Tanum reagerer sterkt på behandlingen 28-åringen fikk fram til han døde 7. oktober 2020, trolig i et selvmord.

- Jeg er kritisk til hvordan dette har vært håndtert fra dag én. Her har personalet oppført seg tankeløst, sier Tanum.

- Graverende

Lars Tanum er lege ved Akershus universitetssykehus (Ahus) og dessuten forsker på opioidavhengighet og klinisk psykofarmakologi ved universitetet Oslo Met.

Kevin var flere ganger akuttinnlagt ved Ahus, men Tanum opplyser at han ikke har hatt noe med behandlingen av ham å gjøre, og at han arbeider ved forskningsavdelingen og ikke psykiatrisk avdeling.

- Det mest graverende er måten de har møtt ham på, og måten de har medisinert ham på, sier Tanum.

I Kevins legejournal står det at han tror det «spøker» på avdelingen, og at han mener å bli forfulgt av personer fra hjembyen Tromsø.

- SVÆRT BETENKELIG: - Det ser ikke ut til at de har prøvd å fortelle ham hva som er riktig og galt, men har akseptert flere av de psykotiske forestillingene hans, sier Lars Tanum om behandlingen av Kevin på Recoveryakademiet. Foto: Universitetet i Oslo
- SVÆRT BETENKELIG: - Det ser ikke ut til at de har prøvd å fortelle ham hva som er riktig og galt, men har akseptert flere av de psykotiske forestillingene hans, sier Lars Tanum om behandlingen av Kevin på Recoveryakademiet. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

Ut fra journalen synes Tanum han virker «minimum grensepsykotisk», noe Kevins behandlende psykiater ved Hurdalsjøen Recoverysenter også var inne på.

Det som får Tanum til å stusse kraftig, er hva behandleren signaliserte i dialog med pasienten.

Antibiotikum mot kramper

Et eksempel er da Kevin mente at antibiotikumet Doksycyclin - et medikament som dreper bakterier - virket mot kramper.

«Pas sier Doksycyclin (antibiotika) hjelper mot krampeanfallene slik at dette er blitt ordinert. Pas uttrykker takknemlighet over at han har tatt han på alvor», skriver behandleren i journalen.

Ifølge Tanum er det faglig helt ubegrunnet at Doksycyclin skulle hjelpe mot kramper:

- Men det får han medhold i på dette behandlingssenteret. Da lurer jeg på hvem som er mest på bærtur når det gjelder legemidler, psykiateren eller pasienten, spør Tanum retorisk.

I et brev til Statsforvalteren i juni 2021 ga RAs administrerende direktør og storeier Ole Andreas Underland en forklaring på hvorfor RAs psykiater ga antibiotika mot kramper.

«Uortodoks tilnærming»

Ifølge Underland var grunnen at pasienten mente det var det eneste som hjalp.

«Dette er en meget uortodoks tilnærming, men ble gjort i den ånd å kunne etablere god terapeutisk relasjon med en person som har beskrevet traumatiske opplevelser i kontakten med helsevesenet», skrev Underland til Statsforvalteren.

Lars Tanum antar at Kevins kramper, ut fra opplysningene i journalen, sannsynligvis ikke var reelle.

- Men hvis behandleren tror at krampene er reelle, hvorfor ga de ham da ikke et krampestillende middel, spør han.

- VIL FORBEDRE SEG: «Vi ønsker hele tiden å forbedre oss, og gjør fortløpende vurderinger av vår praksis», skriver Recoveryakademiets daglige leder Ole Andreas Underland. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.
- VIL FORBEDRE SEG: «Vi ønsker hele tiden å forbedre oss, og gjør fortløpende vurderinger av vår praksis», skriver Recoveryakademiets daglige leder Ole Andreas Underland. Foto: Nina Hansen/Dagbladet. Vis mer

Som svar på Tanums kritikk, viser Ole Andreas Underland overfor Dagbladet til taushetsplikten. Han skriver at det ikke er nok at Kevins pårørende gir fritak fra denne.

- Pussig og ufaglig

I Kevins journal står det også om Seroquel, et antipsykotikum.

- Det står at han hadde sluttet med Seroquel, fordi han fikk kramper. Så står det at han får Seroquel fordi han var sikker på at han ikke kom til å få kramper. At han har fått så mye Rivotril og Vival, synes jeg også er veldig pussig og ufaglig, sier Lars Tanum.

Det begrunner han med tilvenningsfaren ved disse to medikamentene.

I Underlands brev til Statsforvalteren står det at bruken av Rivotril var ment som «kortvarig hjelp mot krampeanfall».

- Godtar pasientens forestillinger

Etter å ha lest legejournalen, finner Tanum behandlingen Kevin fikk svært betenkelig.

- Pasienten har forestillinger om egen sykdom som personalet godtar, selv om forestillingene åpenbart er psykotiske. Det ser ikke ut til at de har prøvd å fortelle ham hva som er riktig og galt, men har akseptert flere av de psykotiske forestillingene hans, sier Tanum.

Lars Tanum mener en slik behandling kan gjøre stor skade:

- Som psykiater skal du ikke la pasienten stå i sine egne psykotiske forestillinger uimotsagt, for da vil de bli som hugget i stein i pasientens sjel, sier Tanum.

- Stor respekt

Recoveryakademiets daglige leder og storeier Ole Andreas Underland skriver til Dagbladet at RA har stor respekt for pårørendes, pasienters og andres opplevelse av denne «svært ulykkelige saken».

Han svarer slik på kritikken fra Tanum:

- Vi gir all tilgjengelig informasjon til Statsforvalteren i Oslo og Viken og eventuelt andre som fører tilsyn med vår virksomhet, men kan ikke gi ut personsensitiv informasjon om pasienter og deres behandling til pressen eller andre. Vi ønsker hele tida å forbedre oss, og gjør fortløpende vurderinger av vår praksis.

Psykiateren som behandlet Kevin mistet i mars 2021 autorisasjonen, på grunn av saker da han jobbet for en tidligere, offentlig arbeidsgiver. Han har påklaget dette.

Psykiateren ønsker ikke å kommentere behandlingen av Kevin, og viser til at Statsforvalterens tilsynssak var rettet mot Recoveryakademiet. Han uttrykker likevel at saken har gått sterkt inn på ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer