Corona:

Knuser dødsrekorder

I Norge er det «normal hverdag med økt beredskap». Andre steder i Europa er sykehusene fulle og dødsrekorder blir knust.

DØDSREKORD: Russland har satt den ene dystre rekorden etter den andre den siste tida. Nå innfører myndighetene landsomfattende inngripende tiltak i én uke, i håp om å snu situasjonen. Her fra Moskva. Foto: NTB
DØDSREKORD: Russland har satt den ene dystre rekorden etter den andre den siste tida. Nå innfører myndighetene landsomfattende inngripende tiltak i én uke, i håp om å snu situasjonen. Her fra Moskva. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

I Russland har de satt dødsrekord etter dødsrekord de siste to ukene. Nå innfører landet igjen strenge coronatiltak.

Det samme skjer i Romania, som heller aldri før har registrert så mange coronadødsfall som de gjør nå.

I Latvia peker også pilene i feil retning. Ikke siden januar i år, under en kraftig andre bølge, har det baltiske landet registrert flere dødsfall.

I Polen beskriver myndighetene det høye smittetrykket som en «pandemieksplosjon».

De østeuropeiske landene har én ting til felles: Lav eller utilstrekkelig vaksinasjonsgrad.

LONGCOVID: Hilde Demroen (45) og sønnen hennes Edwin (6) fikk påvist coronaviruset i slutten av mars i år. Begge to er fortsatt preget. REPORTER: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Dagbladet. VIDEO: Kristin Svorte. Vis mer

Høyeste dødstall

Tall fra Johns Hopkins University, videreformidlet av Our World in Data, viser at bare 30 prosent av befolkningen i Romania er fullvaksinert.

Tallet er nesten identisk i Russland. I landet som skrøt av først å ha produsert en fungerende coronavaksine, Sputnik-vaksinen, er bare 31 prosent av innbyggerne fullvaksinert.

I Latvia er vaksinasjonsgraden høyere, men fremdeles lavere enn den er i Skandinavia. Her har 51 prosent av befolkningen blitt fullvaksinert, og kurven over dødsfall peker rett opp.

Fulle sykehus

I det baltiske nabolandet Litauen har kurven over dødsfall også gått kraftig opp i høst. To av tre sykehus i hovedstaden Vilnius har nå stengt sine sykehus for pasienter som ikke er kritiske, skriver Reuters.

Bare Bulgaria og Romania har en høyere andel coronadødsfall per million innbyggere, men i Litauen er 61 prosent av landets innbyggere fullvaksinert, som utgjør over 70 prosent av alle voksne.

- Siden juni, da vaksinene i praksis ble tilgjengelig for alle, utgjør ikke-vaksinerte 80 prosent av de døde, sa Litauens statsminister Ingrida Simonyte tidligere denne uka, ifølge engelskspråklige Baltic Times.

Selv om kurven over dødsfall er høy, har den de siste dagene flatet ut og begynt å peke nedover.

Polen: «Pandemieksplosjon»

Smittetrykket i både Latvia og Litauen er blant de høyeste i Europa. Latvia troner øverst og hadde den siste toukersperioden et smittetrykk på 1420 coronatilfeller per 100 000 innbygger.

Litauen hadde et smittetrykk på 1236 per 100 000 innbygger.

Til sammenlikning har Norge et smittetrykk på 111 smittetilfeller per 100 000 innbygger, og Sverige har 80.

Også i Polen går smitten kraftig opp. Landet med 38 millioner innbyggere har nå flere enn 5000 daglige coronatilfeller, skriver Aftonbladet.

- Vi står midt i en pandemieksplosjon. Om trenden fortsetter ytterligere noen dager, blir vi kanskje tvunget til å ta drastiske grep, sa den polske helseministeren Adam Niedzielski onsdag, ifølge Aftonbladet.

Den polske regjeringen diskuterer ikke en ny nedstenging, men tiltak som munnbind og avstand.

MARERITT: En 19-åring fra USA våknet opp til et mareritt etter at hun ble coronasyk samtidig som hun gikk på legemiddelet isotretionin. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Stenger ned - igjen

Latvia derimot har innført en ny nedstenging av samfunnet, som etter planen skal vare i én måned.

Det betyr blant annet hjemmekontor for store deler av landets arbeidstakere. Bare samfunnskritisk personell og nøkkelpersonell i industrien og byggebransjen får møte på jobb.

- Vårt helsevesen er i fare. Den eneste veien ut av denne krisa, er vaksinasjon, sa den latviske statsministeren Krišjānis Kariņš mandag, ifølge The Guardian.

I tillegg er det innført et portforbud fra klokka 20.00 om kvelden til klokka 05.00 om morgen denne uka. Alle skoler og ikke-essensielle butikker holder også stengt denne uka.

Deretter kom statsministeren med en beklagelse:

- Jeg er nødt til å beklage til de som allerede er vaksinert.

BØNN TIL FØLGERNE: Kvinne ber folk om å ta vaksinen i siste video før hun dør av covid. Video: Tiktok - atasteofalex. Vis mer

Trygler om tiltak

I Storbritannia har også pilene begynt å peke i feil retning, tross landets gode vaksinasjonsgrad. 67 prosent av hele den britiske befolkningen er fullvaksinert, omtrent samme nivå som Norge.

Tirsdag ble det registrert 43 738 nye smittetilfeller, noe som tilsvarer en økning på 13,5 prosent på ei uke. I tillegg ble det meldt om 223 coronarelaterte dødsfall. Det er det høyeste antall døde på ett døgn siden mars.

Det skaper stor bekymring blant britiske helsemyndigheter, som nå bønnfaller regjeringen om å innføre nye tiltak.

- Plan B må iverksettes umiddelbart for å forhindre at Storbritannia havner i en vinterkrise. Vi er på randen av kollaps - og det er midten av oktober, sa Matthew Taylor, direktør for det britiske helsevesenet NHS, til The Guardian tidligere i uka.

ISRAELSK STUDIE: En ny israelsk studie viser at personer som har gjennomgått covid-19-infeksjon er bedre beskyttet enn dem som har fått vaksine. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad mener derimot at det ikke er noen fordel å bli coronasmittet. Video: Dagbladet TV. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Frykter kollaps

Også andre steder i verden herjer coronapandemien med uforminsket styrke.

I Singapore står helsevesenet nå på randen av kollaps, ifølge helsemyndigheter.

- I den nåværende situasjonen står vi overfor en betydelig risiko for at vårt helsevesen blir overveldet, sier Lawrence Wong, finansminister og leder av myndighetenes coronagruppe, til The Guardian.

På onsdag registrerte Singapore, en øy- og bystat, 18 dødsfall. Det er ny dagsrekord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer