Kan bli varmerekord:

Knuser drømmen om hvit jul

I disse områdene blir det hvit jul.

HVIT JUL: Meteorologene knuser drømmen om en hvit jul for de fleste nordmenn - men noen steder blir det snø. Foto: Berit Roald / NTB
HVIT JUL: Meteorologene knuser drømmen om en hvit jul for de fleste nordmenn - men noen steder blir det snø. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Desember har hittil bydd på gråvær i store deler av landet. I Oslo har meteorologene målt seks soltimer de siste 17 dagene. I Kristiansand er antallet fem, mens det i Fagernes ikke har vært én eneste time med sollys denne måneden.

Og i helga kan temperaturene bli så høye at en varmerekord fra 1998 står for fall.

I Sunndalsøra - hvor den tidligere varmerekorden lå på 18,3 grader - har prognoser på rundt 17 grader. Og med gode sjanser for føneffekt, kan det bli enda varmere.

Vindfullt, vått og grått

En knapp uke før julaften knuser meteorologene dermed drømmen om en hvit jul med sol og blå himmel for de aller fleste nordmenn.

- Er det håp for en solfylt juleferie?

- Nei. I helga og starten av neste uke blir det mildt, vindfullt, vått og grått i store deler av landet, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Pernille Borander, til Dagbladet.

Det beste juleværet

På Vestlandet fortsetter mildværet utover neste uke, og prognosene er positive for dem som hater å måke. Men nord for Stadt, i Møre og Romsdal og Trøndelag, er det muligheter for en hvit jul.

Sør- og Østlandet vil få lavere temperaturer utover uka. Det ventes imidlertid ingen nedbør, så sannsynligheten for snø er liten også i disse områdene.

Borander tror likevel at juleværet kan bli fint for nordmenn på Østlandet.

- Lille julaften og julaften kommer det en nordavind innover Østlandet som kan gi klarvær, frost og rim. Det kan skape følelsen av en hvit jul, sier meteorologen og legger til:

- Østlandet får nok det beste juleværet - i hvert fall for dem som ikke liker snø.

Hvitt i nord

Statistikken til Meteorologisk institutt viser at sjansen for snø på julaften har minket langs hele kysten fra grensa mot Sverige opp til Lofoten i nord. Men for noen blir det ikke jul uten snø. Til dem har meteorologen likevel en gladnyhet:

- I fjellene, både i sør og nord, vil det være mulig å oppnå julestemning. Selv om det blir et par milde dager nå, vil nok ikke all snøen smelte. Det vil mest sannsynlig ikke komme noen ny snø før jul - men det blir hvite landskap.

Trenden fortsetter lenger nord, og i enkelte steder i Nord-Norge vil det komme snøbyger gjennom høytida.

- Det tyder på at det blir minusgrader og snø på julekvelden i Bodø, Tromsø og Kirkenes, sier Borander til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer