Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Knuser en sparepære, forlat rommet i et kvarter

Inneholder kvikksølv, kan gi fysiske og psykiske plager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

((Dagbladet.no): Utvis stor forsiktighet ved håndtering av sparepærer, råder det britiske departementet for miljøvern og matsikkerhet, ifølge Daily Mail.

Sparepærer inneholder kvikksølv, et tungmetall som kan være svært helseskadelig ved innånding.

Dropp støvsugeren

Denne uka lanserte departementet en kampanje som skal lære landets innbyggere korrekt håndtering av sparepærer.

Flere av rådene er svært klare. Blir en sparepære knust, må alle forlate rommet i minst et kvarter for å unngå kvikksølvdamp.

Er uheller først ute, unngå bruk av støvsugeren for å få vekk bitene. Istedenfor å fjerne alle rester, kan støvsugeren bidra til å spre kvikksølvet rundt.

Finn heller fram gummihansker, sop pærerestene sammen med en støvkost og forsegle dem i en plastpose, råder departementet.

Unngå å puste inn støvet fra sparepæra.

KAN VÆRE HELSESKADELIG: Sparepærer inneholder kvikksølv og må derfor leveres inn som spesialavfall og ikke kastes i søpla. Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO/SCANPIX
KAN VÆRE HELSESKADELIG: Sparepærer inneholder kvikksølv og må derfor leveres inn som spesialavfall og ikke kastes i søpla. Illustrasjonsfoto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Kjenner til problemstillingen

Det norske miljødepartementet har på nåværende tidspunkt ingen planer om å kjøre en liknende opplysningskampanje.

- Vi er fullt klar over at enkelte typer sparepærer, spesielt de produsert i Asia, inneholder en liten mengde kvikksølv, sier kommunikasjonsrådgiver Gard Nybro Nielsen i Miljøverndepartementet til Dagbladet.no.

- Det er blant annet derfor vi per i dag ikke har innført noen regler på å bytte ut vanlige pærer med sparepærer.

Må leveres inn

Nybro Nielsen påpeker at sparepærer kategoriseres som spesiallavfall og skal dermed behandles deretter.

- Pærene skal ikke kastes i søpla, men derimot leveres inn. Det kan gjøres på blant annet flyplasser og butikker som selger slike pærer. De har plikt til å ta dette imot.

- Det er selvsagt ikke bra hvis folk ikke er klar over at sparepærer må håndteres på en spesiell måte. Så her kan det være på plass med mer folkeopplysning og dette er noe vi vurderer fortløpende.

image: - Knuser en sparepære, forlat rommet i et kvarter

Kastes i søpla

Det finnes i dag ingen nøyaktig oversikt over hvor stor andel av de solgte lyskildene som blir levert inn, ifølge Terje Hoel, teknisk sjef hos Renas.

- Sannsynligvis blir mye av lyskildene i fra næringslivet levert inn, mens en del av lyskildene i fra husholdning kastes i restavfallet, sier Hoel til Dagbladet.no.

- Grunnene til dette er nok flere. Bekvemmelighetshensyn og manglende kunnskap hos forbruker om at dette inneholder miljøgifter og må leveres for seg og forhandlere som ikke tar ansvar og har returmottak i butikken.

I 2006 ble det levert inn totalt 748 tonn lysstoffrør og lyspærer til behandling.

Kan gi fosterskader

Sparepærer inneholder omkring fem milligram kvikksølv.

Dette er et tungmetall, som i flytende form benyttes i blant annet sparepærer og lysstoffrør.

Stoffet fordamper ved kontakt med luft.Kvikksølvdamp er farlig å puste inn og kan gi skader på lunger, nervesystemet, lever og nyrer, samt gi mentale forstyrrelser.

Grunnstoffet overføres også fra mor til barn og kan gi fosterskader.

Regulering

En mild kvikksølvforgiftning kan føre til blant annet migrene og svimmelhet. Det kan også forverre enkelte hudsykdommer.

Tidligere miljøvernminister Helen Bjørnøy ønsket i fjor å forby alle produkter som inneholder kvikksølv.

Sparepærer og lysstoffrør var derimot unntatt fra denne runden, fordi de allerede reguleres av et EU-direktiv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media