Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knuser Hillary i natt

Braksuksess for Barack Obama i South Carolina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kort tid etter at valglokalene i South Carolina stengte, melder CNN at Barack Obama vil vinne klart. Den samme klare tendensen  har valgdagsmålingene til nyhetsbyrået AP.

Når 93 prosent av stemmene er talt opp ved 03-tiden norsk tid, er tendensen enda klarere i favør Obama. Han ligger an til 55 prosent av stemmene mot 27 prosent til Hillary Clinton og 18 til John Edwards.

Obamas valgkampstab har sagt at det var helt avgjørende for han å vinne denne staten etter å ha vært i skyggen av Hillary Clinton i de to foregående primærvalgene i New Hampshire og Nevada.

Med Obamas åpningsseier i Iowa, står det nå 2-2 i stater mellom de to demokratiske rivalene.

I de nasjonale målingene - den siste gjort 22. januar  - har Hillary Clinton et forsprang med 41,6 mot Barack Obamas 33,6 prosent. Der ligger tredjekandidaten John Edwards på et snitt på 13,3 prosent.

Men verken resultatene eller stemningsbølgene fra South Carolina er med der. 

.

Da  meningsmålingene tok en pause fra valglokalene åpnet i South Carolina i dag, lå Obama an til 38 prosent, Clinton 27 og Edwards 19.

SOLEKLAR VINNER: Kort tid etter at valglokalene stengte ble Barack Obama utropt til valgvinner i South Carolina. Foto: EPA/MICHAL CZERWONKA/SCANPIX
SOLEKLAR VINNER: Kort tid etter at valglokalene stengte ble Barack Obama utropt til valgvinner i South Carolina. Foto: EPA/MICHAL CZERWONKA/SCANPIX Vis mer

Mye tyder på at mens Obama lykkes med å trekke afroamerikanske velgere til urnene, var hvite velgere mer splittet mellom de tre kandidatene, med Edwards som en knapp vinner. Han er født i South Carolina, og vant demokratenes primærvalg i hjemstaten for fire år siden. 

Kjekling
Valgkampen på demokratenes side hardnet til i den viktige delstaten South Carolina. Denne uka har Hillary Clinton og Barack Obama byttet på å sende radioreklamer som kaster beskyldninger mot den andre.

Først kom den tidligere førstedamen med en reklame som sa at Obama støttet republikanske ideer. Så slo Obama tilbake med en reklame som sa: Hillary Clinton sier hva som helst for å bli valgt.

Så trakk Obama sin svertereklame. Deretter gjorde Hillary Clinton det samme. Snart får vi det endelige svaret på hvem som vinner i staten som er kjent for å få fram det verste i presidentkandidatene.

Halvparten afroamerikanere
Hudfarge har vært en sentral del av valgkampen i en delstat med en stor afroamerikansk befolkning. Intervjuer gjort på valglokaler viser at omlag halvparten av velgerne er afroamerikanske.

For Obama, som håper å bli USAs første svarte presidentkandidat, vil utfallet i South Carolina gi en klar pekepinn på hva hans hudfarge har å si for velgerappellen.

Etter å ha tapt for Clinton både i New Hampshire og Nevada er det klart at Illinois-senatoren trenger seieren før «supertirsdag» 5.februar.

Mens de to antatte hovedkandidatene i demokratenes nominasjonsvalg har kranglet, har tredjemann, John Edwards fra South Carolina, prøvd å heve seg over småkranglingen.

I et forsøk på å blåse liv i sitt svekkede kandidatur var Edwards på David Lettermans Late Show denne uka og sa at han representerte den voksne delen av demokratene.

Markante forskjeller
På spørsmål om hva som var den viktigste saken for velgerne i South Carolina, svarte halvparten av de spurte at det er økonomi, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

image: Knuser Hillary i natt

Det kan ha talt til Obamas fordel i en delstat der arbeidsledigheten er markant høyere i distrikter der flertallet er svarte.

I Orangeburg-distriktet for eksempel var arbeidsledigheten blant svarte på 20 prosent, mens den for hvite var på tre prosent i 2006.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media