Knuser IS' oljeproduksjon, men varsler ny strategi

Luftangrep mot IS har betydelig effekt melder IEA mens Obama kaller allierte til strategimøte i Washington.

HARDE KAMPER: Bildet er fra et luftangrep i dag, utført av koalisjonsstyrker i byen Kobane der det utkjempes harde kamper mellom kurdiske styrker og IS. Foto: AFP PHOTO / ARIS MESSINIS / NTB Scanpix
HARDE KAMPER: Bildet er fra et luftangrep i dag, utført av koalisjonsstyrker i byen Kobane der det utkjempes harde kamper mellom kurdiske styrker og IS. Foto: AFP PHOTO / ARIS MESSINIS / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Luftangrepene har ført til at produksjonen har sunket fra rundt 70.000 fat per dag i sommer og til rundt 20.000 fat per dag, viser en rapport som ble presentert av Det internasjonale energibyrået (IEA) i dag.

USA og de allierte landene har gjennomført luftangrep mot opprørsgruppen i Irak siden august, og har rettet målrettede luftangrep mot oljeraffinerier som kontrolleres av gruppen. Samtidig har tyrkiske og irakisk kurdiske myndigheter slått hardt ned på IS' smuggling av råolje, som ifølge beregninger kan ha gitt den radikale gruppen en gevinst på mellom 1 og 3 millioner dollar, noe som tilsvarer mellom 6,5-20 millioner norske kroner.

IS er avhengig av bensin og diesel i sine krigshandlinger, og angrep mot oljeraffinerier som kontrolleres av gruppen vil svekke deres militære kapasitet.

Nærmer seg Bagdad Til tross for daglige luftangrep fra koalisjonens side, er opprørerne nå bare 12 kilometer unna flyplassen i landets hovedstad Bagdad. IS har tatt kontroll over nærmere halvparten av den syriske grensebyen Kobani og store deler av Iraks største provins, al-Anbar, siden de startet sin offensiv i juni.

Fra området gruppen er nå, like vest for flyplassen i Bagdad, har de tilstrekkelig artillerikapasitet til å blokkere områder av Bagdad, hevder en militæranalytiker overfor CNN.

Samles i dag Militærledere fra over 20 land som deltar i koalisjonen mot Den islamske staten (IS) møtes i Washington i dag for å diskutere en ny strategi for å bekjempe opprørsgruppen.

Det ventes at alle europeiske medlemmer av koalisjonen vil delta, inkludert Tyrkia og Saudi-Arabia.

Det er første gang at så mange av koalisjonen land, som på papiret teller rundt 60 medlemsland, møtes for å diskutere sin militære strategi.

- Obama vil delta i et møte som blir ledet av den amerikanske forsvarssjefen Martin Dempsey, og hvor det blant deltakerne er flere enn 20 utenlandske forsvarssjefer. Møtet gjelder koalisjonens innsats mot IS, opplyser Det hvite hus.

(NTB)