Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knuser kister for å få jevnere plen

På flere norske gravsteder er det vanlig å knuse kistene før jord fylles på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved flere norske gravsteder har det vært vanlig praksis å knuse kistene før jord fylles på. Målet har vært en jevnere og penere plen.

Både tidligere kirkegårdsansatte og besøkende på kirkegårder bekrefter overfor Aftenposten at de kjenner til tilfeller av at kister knuses før graven fylles igjen med jord.

- Jeg har vært med på det mange ganger, forteller en tidligere kirkegårdsarbeider i Telemark. Verken han eller andre kirkegårdsansatte ønsker å stå fram med navn. Nåværende og tidligere ansatte ved norske kirkegårder forteller at kisteknusing skjer etter at det er fylt to-tre skuffer med jord over kisten. Deretter brukes flatsiden på grabben til gravemaskinen til å presse kisten ned slik at den knuses.

Kirkegårdskonsulent Helge Klingberg i Kultur- og kirkedepartementet er også kjent med praksisen. Han mener knusingen kan beskrives som likskjending.

- Det er ikke utbredt, men ved enkelte kirkegårder er det blitt tradisjon å gjøre det på denne måten, forteller Klingberg.

Bakgrunnen for praksisen har vært å hindre søkk og nedsynkinger i plenen. Ved å knuse kistelokket slipper man å etterfylle med jord oppå gravene når kistelokket etter en tid gir etter for jordmassene.

Nå vil avdelingssjef Øystein Dahle i Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon (KA) sette en stopper for praksisen. Han varsler nå et rundskriv til alle landets kirkelige fellesråd, med anmodning om å undersøke om slik knusing skjer og i så fall sørge for at det opphører.

(NTB)

Illustrasjonsfoto: TORBJØRN  GRØNNING/Dagbladet
Illustrasjonsfoto: TORBJØRN GRØNNING/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!