KOMMER IKKE PÅ TALE: Abid Raja sier det er uaktuelt for ham å være med på endre abortloven. Foto: Tomm W. Christiansen / dagbladet
KOMMER IKKE PÅ TALE: Abid Raja sier det er uaktuelt for ham å være med på endre abortloven. Foto: Tomm W. Christiansen / dagbladetVis mer

Abortbråket

Knuser KrFs abortdrøm: - Et fullstendig og entydig nei

Både i Venstre og i Frp er sterke krefter totalt avvisende til å endre abortloven for å få KrF inn i regjering.

To dager etter at KrF i praksis kastet Knut Arild Hareide for å gå inn i Erna Solbergs regjering, kommer det kalde vinder fra Venstre.

- Abortloven skal ikke endres med sikte på å innskrenke kvinnens rett til å bestemme over egen kropp, sier Venstre-topp Abid Raja til Dagbladet.

- Så det er ikke aktuelt for deg og Venstre å gå med på å endre abortloven?

- Et fullstendig og entydig nei, svarer han.

Avviser den «historiske muligheten»

SKUFFET: Knut Arild Hareide innrømmer at han er skuffet etter veivalgnederlaget. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Raja er en av flere stemmer i Venstre og Frp som nekter å diskutere endringer i abortloven.

- Venstre er veldig tydelig på vårt primærstandpunkt. Abortloven har vist seg å fungere ganske godt slik den er utformet i dag. Vi ser ikke noen grunn til å gjøre endringer, sier Guri Melby til Aftenposten.

Da KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad skulle overtale partiet til å velge Erna framfor Jonas, var «en historisk mulighet» til å gjøre endringer i abortloven blant hans hovedargumenter.

Men Abid Raja sier denne historiske muligheten kort og godt ikke finnes på Stortinget i dag.

- Vi skal ikke gå tilbake på friheter som eksisterer. Realitetsendringer hva gjelder dagens godt opparbeidet rettigheter skal det ikke kunne gjøres noen endringer på.

Kuppet veivalget

Lørdag fortalte Dagbladet om en rekke profilerte KrF-ere som følte veivalget i partiet ble kuppet av Erna Solberg og Ropstad. Flere sa debatten på det omstridte landsmøtet ble fullstendig dominert av abortsaken, og mistenkte høyresida i partiet for å overspille muligheten for gjennomslag for å vinne veivalget.

Abid Raja sier søndag at Venstre ikke vil ha KrF med i regjeringen for enhver pris - spesielt om denne prisen er å innskrenke abortrettighetene.

- KrF er selvsagt velkomne inn i en borgerlig regjering. Men det er ikke for enhver pris. Vi, de liberale og moderate kreftene, må stå sammen og borge for at våre stemmer ikke skal gå til å svekke kvinnens rett til selvbestemt abort. Ikke bare kristendommen, men også islam har store utfordringer og forbud mot abort. Men i politikken skal ikke religionen styre, sier Abid Raja.

Det er paragraf 2c i abortloven, den såkalte Downs-paragrafen, KrF ønsker å fjerne. Partiet ønsker også å ta bort mulighetene for tvillingabort.

Frp: - Ikke aktuelt

I likhet med i Venstre, er det også i Frp stor skepsis mot å innskrenke abortloven. Frp har nedfelt i sitt program at representantene på Stortinget er fristilt i denne type verdispørsmål. Dermed kan ikke partipisken svinges for å treffe en beslutning som tekkes KrF og Erna Solberg.

NEI TIL ENDRING: Åshild Bruun-Gundersen (Frp). Foto: Frp
NEI TIL ENDRING: Åshild Bruun-Gundersen (Frp). Foto: Frp Vis mer

- Nei, det er ikke aktuelt for meg å være med på noen form for innskrenking i abortloven. Jeg stemmer for kvinners rett til å bestemme over egen kropp, liv og helse, sier Frps helsepolitiske talsperson, Åshild Bruun-Gundersen til Dagbladet.

Også Siv Jensen og Trine Skei Grande sa umiddelbart nei til endringer i abortloven, og kort tid etter ble det kjent at KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad hadde dialog med Høyre i forkant av utspillet fra Solberg.

- Det å fjerne retten til å avslutte et svangerskap der fosteret har alvorlige sykdommer og fare for omfattende funksjonshemninger, vil være dramatisk. Jeg mener det er helt grunnleggende avgjørende at familier får ta disse vurderingene selv, legger Bruun-Gundersen til.