Knuser lønna til DNB-sjefen

Til tross for et begredelig fjorår, tjener Protector-sjef Sverre Bjerkeli langt mer en DNBs Rune Bjerke. Bonusen alene utgjorde 3,9 millioner kroner

GODT BETALT I DÅRLIGE TIDER: Adm. direktør Sverre Bjerkeli i Protector hadde i fjor en fastlønn på 6,9 millioner kroner. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen
GODT BETALT I DÅRLIGE TIDER: Adm. direktør Sverre Bjerkeli i Protector hadde i fjor en fastlønn på 6,9 millioner kroner. Foto: Eivind Yggeseth/FinansavisenVis mer

(Hegnar.no/Finansavisen:) Når adm. direktør Sverre Bjerkeli i Protector Forsikring holder kvartalspresentasjoner blir forsamlingen fortalt at selskapet har de laveste kostnadene i bransjen. Men det gjelder bare når lønnen til konsernledelsen holdes utenfor.

Det seineste døgnet er årsrapportene til både DNB og Protector Forsikring lagt fram, og det er vanskelig ut ifra lønnen å se hvem som styrer Norges største og mest innbringende finanskonsern, og hvem som jobber i et lite forsikringsselskap, med et veldig svakt 2018 bak seg, skriver Finansavisen.

Les også: Lønnshopp for Protector-sjefen i kriseår

For å lede en bank med 9.200 ansatte som skaffet et resultat før skatt på 29 milliarder kroner i fjor, hadde DNB-sjef Rune Bjerke en fastlønn på 5,9 millioner kroner. Til sammenlikning hadde adm. direktør Sverre Bjerkeli i Protector en fastlønn på 6,9 millioner kroner.

Forsikringsselskapet har 300 fulltidsansatte, premieinntekter på 4,3 milliarder kroner og et resultat før skatt i fjor på minus 340 millioner kroner.

Tar vi med variable og andre ytelser, eksklusive pensjon, blir differansen enda større, skriver avisa. Bjerke fikk i fjor totalt ni millioner kroner, mot Bjerkelis 11,5 millioner kroner. Protector-sjefens bonusutbetaling alene var på 3,9 millioner kroner.

Fem års bonus

- Hva tenker du om en så høy bonus i et dårlig år for selskapet?

- Vi har et langsiktig bonusprogram som utbetales over fem år. Den bonusutbetalingen som jeg og resten av ledelsen fikk i fjor var knyttet til avtalene for 2013, 2014, 2015, 2016 og 2017, sier Bjerkeli.

Totalt fikk konsernledelsen i Protector 8,9 millioner kroner utbetalt i bonus i fjor. Det skjedde i et år hvor resultatet falt med 900 millioner kroner, og aksjekursen nesten ble halvert fra 90 til 47 kroner.

- For 2018 er imidlertid min bonus null, noe som vil forfølge meg de neste fem åra. Det er dessuten fullt forståelig med tanke på de dårlige, økonomiske resultatene vi leverte i 2018. Jeg får som fortjent.

- Hva bestemmer bonusen?

- Det er flere parametere, uten at jeg kan gå inn på disse. Vårt mantra er lønnsom vekst, og da er det naturlig at lønnsomhet og deretter vekst er de viktigste ingrediensene i det vi kaller prestasjonsavlønning.

Fra null til 5 milliarder

Bjerkeli ønsker ifølge Finansavisen ikke å kommentere sin egen lønn i forhold til DNB-sjefens. Han sier likevel:

- Da jeg og en del andre i ledergruppen startet i Protector for 15 år siden sto aksjekursen i 1,88 kroner. Vi har vært med på en reise som har skapt milliardverdier for aksjonærene, og det synes jeg er bra. Spørsmålet om min lønn relativt til andre er det opp til styreleder Jostein ­Sørvoll å kommentere.

- Jeg kan ikke kommentere Bjerkes lønn, men jeg synes Bjerkeli fortjener en såpass høy fastlønn. Det har jeg som styreleder ikke noen problemer med. Dette er et komplisert selskap, som har levert veldig gode resultater i lang tid, selv om 2018 ble et dårlig år, sier Sørvoll til avisa.

Styrelederen startet Protector Forsikring i 2004, og var adm. direktør fram til Bjerkeli tok over i 2006. De seineste 13 åra har Sørvoll vært styreleder.

- Vi må også være klar over at Bjerkeli har tatt dette selskapet fra null kroner i omsetning til rundt 5 milliarder kroner i år. Styrets vurdering er at han minst har gjort en like god jobb som andre toppledere i norsk finansnæring.

Les også: Dette tjente DNB-toppene