Kvinner og orgasme:

Knuser myte om sprutorgasme

Oppsiktsvekkende studie avslører hvor sprutorgasmen egentlig kommer fra - og hva den inneholder.

MYTEOMSPUNNET: Sprutorgasme fører til både stolthet og skam hos kvinner. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
MYTEOMSPUNNET: Sprutorgasme fører til både stolthet og skam hos kvinner. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinnelig utløsning oppleves ifølge Store norske leksikon av noen kvinner under intens seksuell stimulering og orgasme ved at det kan komme væske ut av urinrøret.

Ifølge nettstedet både lukter og smaker væsken annerledes enn urin.

I april offentliggjorde forskere ved Universitetet i Göteborg en studie hvor de hadde dybdeintervjuet kvinner som kan få sprutorgasme.

Studien ble publisert i det fagfellevurderte tidsskriftet Sexualities.

Stolthet og skam

Kvinnene som deltok i studien var mellom 23 og 69 år, og hadde enten fått sprutorgasme på egen hånd, eller mens de hadde sex med andre.

I studien kom det fram at kvinnene, som er svenske, både følte stolthet og skam etter å ha ejakulert.

- Noen beskrev det som en supermakt og var stolte over hva kroppen deres kunne gjøre. Sprutorgasme ga dem en dypere og annerledes tilfredsstillelse enn en orgasme uten utløsning, fortalte professor og seksuell helse-forsker Jessica Påfs.

ETTERLYSTE SVAR: Jessica Påfs har etterlyst mer forskning på kvinnelig ejukalasjon. Foto: Daniel Ivarsson/RFSU
ETTERLYSTE SVAR: Jessica Påfs har etterlyst mer forskning på kvinnelig ejukalasjon. Foto: Daniel Ivarsson/RFSU Vis mer

Enorm variasjon

I den svenske studien kom det fram at flere av kvinnene fryktet at væsken som kom ut var urin, og at de derfor skammet seg over sine sprutorgasmer.

Ifølge en studie fra 2013, som ble publisert i urologi-tidsskriftet BJU International, kom det fram at væskemengden varierer fra 0,3 milliliter til mer enn 150 milliliter.

ORGASME-TIPS: Susanne Eidem er utdannet sexolog og parterapeut, og ekspert i DBTV-serien «Sex på 60». Produsent: Sondre Rahm (Sex på 60 - S01E13) Vis mer

- Det trengs mer kunnskap

Det store spørsmålet har lenge vært: Er væsken egentlig urin, eller en væske som kommer fra kjertler som ligger rundt urinrøret?

Jessica Påfs fortalte Dagbladet at det trengs mer forskning på kvinnelig ejakulasjon.

- Mange kvinner er sterkt overbevist om at væsken drives ut av skjeden, og ikke urinrøret, slik nyere forskning hevder. Forskningen har ikke noe entydig svar her, det trengs mer kunnskap, sa hun.

- Første i sitt slag

Hva væsken egentlig inneholder og hva som skjer under en sprutorgasme, har ifølge BBC lenge vært omdiskutert.

I mange år ble det sagt at det var urin, men tidligere studier har tilbakevist dette, ifølge International Society for Sexual Medicine.

I en ny studie i det fagfellevurderte medisinske tidsskriftet International Journal of Urology hevder forskere å ha funnet svaret på myten.

De skriver at de nå vet hva væsken inneholder - og hvor den kommer fra.

- Denne studien er den første i sitt slag, hevder forskerne ved Universitetet i Okaya vest i Japan.

Fylte blæra med fargestoff

Deltakerne i studien var fem japanske kvinner som kan få sprutorgasme.

To av deltakerne er i 30-åra, to er i 40-åra og ei er i 50-åra.

Tre av kvinnene klarte bare å få sprutorgasme ved det forskerne kaller manuell seksuell stimulering, mens de to andre klarte det ved penetrerende, seksuell stimulering.

Forskerne satte et kateter inn i kvinnenes urinrør, for så å tømme blærene deres.

Deretter fylte de blæra med indigokarmin og saltvann. Indigokarmin er et rødblått fargestoff, ifølge Store norske leksikon.

Kvinnene ble deretter seksuelt stimulert fram til de oppnådde sprutorgasme, og væsken som kom ut ble samlet i sterile kopper.

VÅTT OG BLÅTT: Væsken som kom ut av kvinnene var blå, takket være at blæra var fylt med fargestoffet indigokarmin. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
VÅTT OG BLÅTT: Væsken som kom ut av kvinnene var blå, takket være at blæra var fylt med fargestoffet indigokarmin. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer

Blå sprut

Forskerne målte både prostataspesifikt antigen (PSA), som er et enzym som er mest kjent for å bli produsert i menns prostata, samt glukosenivået i væsken.

I alle tilfellene var innholdet i koppene blått - noe som bekreftet at væsken kom fra blæra.

Forskernes konklusjon er tydelig:

Hovedinnholdet i sprutorgasme-væske er urin, og den kan også inneholde væske fra Skenes kjertler.

Kvinnenes svar på prostata

Skenes kjertler er kjertler i den fremre veggen av skjederøret hos kvinnen.

Kjertlene ligger på hver sin side av munningen av urinrøret, ifølge Store norske leksikon.

Kjertlene kan utviklingsmessig sammenliknes med mannens prostata. og kan svulme opp ved seksuell stimulering, hvor de utsondrer et tyntflytende sekret, særlig under orgasme.

Slik kan du oppnå sprutorgasme

Antonin Rustwijk holder kurset «Sprøjteorgasme kursus for kvinder med teori og praktik» i Danmark.

Han har tidligere fortalt Dagbladet at for å oppnå sprutorgasme, må kvinnen slappe av og «slippe spennet i magen».

Det kan man ifølge ham oppnå ved å understimulere kvinnen.

- Det vil si at du gjør ting som er så forsiktig at hun vil ha mer og den eneste måten hun får mer på er å slippe spenningen i magen, sa han.

Rustwijk har selv skrevet om fem steg til hvordan en kvinne kan oppleve sprutorgasme sammen med partneren:

1. Få kvinnen til å slappe av og nyte å være i sin egen kropp. Gjør noe som er så deilig for kvinnen så hun slutter å tenke på hverdagslig ting.

2. Slikketeknikk. Når jeg understimulerer ei jente, så er det med et slikk på vulva, og et slikk tar mellom ti til 20 sekunder. Det viktigste er å ha pauser mellom slikkingen, cirka fem sekunder. Med en gang du slutter å slikke, så merker hun ettersuget over hvor deilig det var. Etter det så kommer forventningsglede, og hun gleder seg til mer. Det er viktig at hun får tid til å glede seg til mer. Det er viktig å se an hvor hardt du slikker også: Rykker hun til, har du gjort det for mye eller hardt.

TESTER UT: Rød Løpers reporter Thea Hope er lei av å være singel under corona, og velger derfor å ta saken i egne hender (les: lunger). Hun får hjelp av psykoterapeut og sexolog Alexandra Koren. Video: Kine Falch / Reporter: Thea Hope Vis mer

3. Fingerteknikk. Etter hvert kan du begynne å bruke fingeren. Vibrer fingeren over kjønnsbeinet. Gjør fingrene våte, og la de gli inn i vagina forsiktig, kanskje en centimeter inn. Så snur du fingrene, så tar du fingrene opp mot kjønnsbeinet. Skal man oppnå en stor orgasme må du stimulere flere steder samtidig. Det gjelder ikke bare å bruke fingrene, men du må slikke samtidig.

4. Finn G-punktet. Da lager man forskjellige små bevegelser på G-punktet. Når jeg rører ved G-punktet så rører jeg det aldri hardere enn jeg hadde gjort med mine egne baller. Altså veldig forsiktig. Nå har vi bygget mye lyst i kroppen – så bygger vi opp orgasmen og får den fram.

5. Vinkel er viktig. Presisjon, altså hvor du treffer, er avgjørende. Derfor er det viktig å sitte i en riktig stilling. Jeg sitter alltid parallelt til personen, oppreist og på rumpa. Kvinnen ligger på ryggen, med beina trukket opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer