Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ny forskning

Knuser myten om hundeår

Det stemmer ikke at det er sju hundeår i hvert menneskeår, ifølge ny forskning.

NY VRI: Ny forskning fra University of California i San Diego viser at måten vi regner hundeår på er feil. Vis mer

- NEW YORK (Dagbladet): Yngre hunder kan være «eldre» enn det vi hittil har trodd, og hunder eldes ikke sju ganger raskere enn mennesker. Ny forskning utført ved University of California i San Diego viser nemlig at yngre hunder ser ut til å eldes raskere, mens eldre hunder eldes saktere, melder The Guardian.

Funnene tyder på at en ett år gammel hund vil ha en «menneskealder» på 30 år. Når hundene er fire år, vil de være som et menneske på 54 år. Når de er 14 vil de være som et menneske i midten av 70-åra, ifølge artikkelen som er publisert i tidsskriftet Cell Systems.

100 labradorer

Forskerne i San Diego har sett på genetiske data fra 100 labradorer. De sammenliknet hvordan noen spesifikke molekyler - kalt metylgrupper - akkumuleres i visse deler av arvematerialet over tid i mennesker sammenliknet med hundene.

Undersøkelsen viser at metylgruppene samler seg mye raskere hos hundene enn hos mennesker i deres første år. Det tyder på at de dermed eldes mye raskere enn mennesker når de er unge.

ANTON: Maren Teien Rørvik er hundetrener i tv-serien «Fra bølle til bestevenn». Her gjester hun «Lindmo», sammen med hunden Anton. Video: «Lindmo» / NRK Vis mer

Matematisk formel

Men ettersom hundene blir eldre, skjer denne opphopningen av metylgrupper saktere. Dermed begynner går aldringsprosessen hos hunder saktere.

Den matematiske formelen forskerne har funnet for å beregne forholdet er : Menneskealder = 16ln(hundealder) + 31.

Forskerne planlegger nå å gjennomføre undersøkelsen med andre hunderaser for å se om det er forskjeller.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!