FORSKNING: Forskere undersøkte om bakrusen blir mindre avhengig av rekkefølgen på alkoholinntaket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSKNING: Forskere undersøkte om bakrusen blir mindre avhengig av rekkefølgen på alkoholinntaket. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Bakrus

Knuser myten om hvordan du unngår bakrus

Øl før vin gjør ikke fin.

NEW YORK (Dagbladet): En fersk forskningsrapport publisert i American Journal of Clinical Nutrition sparker beina under myten om at rekkefølgen på alkoholholdig drikke spiller en rolle for om du blir fyllesyk.

For å komme fram til dette funnet, rekrutterte tyske forskere ved universitetet i Witten/Herdecke 90 tørste frivillige mellom 19 og 40 år. Ei gruppe drakk 2,5 halvlitere med øl og fire store glass vin. Ei annen gruppe drakk de fire glass med vin før halvliterne med øl. Ei tredje gruppe drakk utelukkende øl eller vin. Alle ble holdt under medisinsk oppsyn gjennom natta, skriver CNN.

Ei uke seinere kom alle tilbake og drakk i motsatt rekkefølge. De som hadde startet med øl i første runde, startet med vin i runde to og motsatt. De som bare hadde drukket øl i første runde, drakk bare vin i andre runde og motsatt.

Ikke mildere fyllesyke

For alle som har hatt et håp om at det finnes et triks for å unngå bakrus, var resultatet nedslående. De viste ingen forskjell i intensiteten i bakrusen.

- Vi har ikke funnet noe belegg for ideen om at det å drikke øl før vin gir en mildere fyllesyke enn det å gjøre det motsatte, sier forskningsleder for undersøkelsen, Jöran Köchling, ifølge CNN.

Forskningen tyder på at det særlig er to faktorer som har betydning for hvordan dagen derpå blir: Hvor beruset folk følte seg, og om de kastet opp.

Folk som beskrev som svært beruset på en skala fra 1 til 10, og folk som kastet opp på et tidspunkt, var dem som også beskrev bakrusen som mest alvorlig.

- Beskyttende faresignal

- Sannheten er at det å drikke for mye av en hvilke som helst alkoholholdig drikke, vil føre fyllesyke. Den eneste pålitelige måten å finne ut hvor dårlig du vil føle deg dagen derpå, er hvor beruset du føler deg, og om du kaster opp. Vi bør alle følge med på disse røde flaggene når vi drikker, sier Köchling.

Han påpeker at konsekvensen av å ignorere faresignalene, er hodepine, dehydrering, trøtthet, lysfølsomhet og mageproblemer.

- Selv om bakrus er utrivelig, skal vi huske at de i de minste også har en viktig fordel: De er et beskyttende faresignal som helt sikkert har hjulpet mennesker til alle tider med å forandre framtidig oppførsel, sier en av forfatterne av undersøkelsen, doktor Kai Hensel, ifølge CNN.