Knuser mytene om ecstasy

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): Media må slutte å glamorisere ecstasy, mener forsker Hilde Pape. Hun avliver nå myten om at typiske ecstasybrukere er ressurssterk ungdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Media bidrar til enormt mye gratis ecstasyreklame, sier Hilde Pape, forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

I en ny rapport, som hun legger fram på en stor ruskonferanse i Tromsø torsdag, kritiserer hun også politiet, Sosial- og helsedirektoratet, forskere og fagmiljøet for å formidle et positivt farget bilde av ungdom som bruker partydop.

Et bilde om at det er helt vanlig ungdom. Og at de er mange. Faktum er at bare tre prosent av norsk ungdom har prøvd ecstasy.

Ikke tilfeldig

Både internasjonal og norsk forskning viser at de fleste som bruker partydop, slett ikke er ressurssterke.

- De har psykiske problemer, atferdsproblemer og problemer med kriminalitet. Det er ikke tilfeldig hvem som begynner å ruse seg på ecstasy, sier Pape

- Media og enkelte fagfolk har skapt et bilde av at det er helt vanlig ungdom som stadig knipser «E» i helgene. Det er feil, for å si det forsiktig.

Pape mener mytene er farlige.

- Dette bildet gir inntrykk av at å bruke partydop gir medlemskap i en eksklusiv klubb av vellykkete ungdommer. I tillegg skremmer media vettet av foreldrene. De tror at ecstasy rammer blindt. At hvem som helst kan bli avhengig, sier hun.

Både informasjonsbrosjyrer fra politiet og Sosial- og helsedirektoratet slår fast at ecstasy nå brukes av vanlig ungdom, som trenger en oppkvikker nå og da, mener Pape.

Leder for utekontakten i Oslo, Morten Åge Hansen, tror sannheten ligger mellom Papes bilde og medias.

- Vi vet at ungdom som bruker partydop i hvert fall ikke er de samme som går på Plata i Oslo. Men jeg er enig med henne i at ikke alle disse er velfungerende, sier han.

- Men noe har skjedd på nittitallet. Vi har fått en ny gruppe rusmisbrukere. En stor gruppe av ungdom som bruker moderne stoffer, uten at de blir totalt avhengige.

Sensasjon

Pape tror at en viktig årsak til myten om ecstasybrukerne har en sammensatt forklaring. Én årsak er at det er de ressurssterke som søker hjelp, og derfor virker det som om de er overrepresentert. En annen årsak er medias behov for å skape sensasjon.

- I housekulturens tidlige dager var ecstasybrukerne trolig en liten, subkulturell elite av ressurssterk ungdom, mener Pape.

- Det skapte sensasjon å finne miljøer som var stikk motsatt av det bildet vi hadde av narkomane. Men i dag er bildet annerledes, sier hun.

KRITISK: Forsker Hilde Pape tegner et nytt bilde av rusmisbrukere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer