Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knuser mytene

Vernepliktige digger Forsvaret. Jentene tar helt av. Men en av ti har fryktet for sitt eget liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er de vernepliktiges egne tillitsmannsorganisasjon (TMO) som har fått gjennomført en spørreundersøkelse blant Forsvarets vernepliktige.

Den knuser flere av de mangeårige mytene om hvor forferdelig det er å avtjene førstegangstjenesten i grønne klær.

 • 78 prosent trives bra eller veldig bra i Forsvaret.
 • Hele 98 prosent av jentene trives bra eller veldig bra.

  Bare 4,7 prosent av de spurte trives svært dårlig i førstegangstjenesten. Blant de som mistrives, er det motivasjonssvikt og kjedsomhet som topper årsaksskalaen.

  Bra miljø


  De som trives, begrunner det først og fremst med at det er et bra miljø og kameratskap, samt at det er en lærerik tjeneste. Mens en av ti peker på et dårlig forhold til befalet, mener nesten åtte av ti at dette forholdet er bra eller svært bra.

  Mens en fjerdedel av de spurte ønsker videre tjeneste i Forsvaret etter verneplikten, svarer like mange at de vurderer dette. 46 prosent av de spurte mener videre tjeneste er uaktuelt.

  Livredde


  Nesten en tredjedel av de spurte oppgir at det har oppstått situasjoner der de har vært redde eller engstelige for å gjennomføre pålagte oppgaver.

  11,4 prosent sier de har opplevd situasjoner der de har fryktet for sitt eget liv. Nesten like mange mener sikkerheten til de vernepliktige blir dårlig eller svært dårlig ivaretatt

  Over halvparten av de spurte mener verneplikten bør opprettholdes i Norge, og over en tredjedel mener at også jenter bør pålegges verneplikt.

  Luftforsvaret har flest fornøyde vernepliktige, mens Heimevernet faller dårligst ut. Sistnevnte har derimot det beste forholdet mellom soldater og befal, et spørsmål Hæren faller dårligst ut på.

  - Forventningene oppfylles


  Hovedtillitsvalgt for de vernepliktige, Stian Jenssen, betegner resultatene fra undersøkelsen som en stille revolusjon. Selv om det nærmest er umulig å sammenligne den med tidligere undersøkelser, da verneplikten på få år har blitt halvert i antall soldater, ser han betydelige holdningsendringer.

  - Det jeg kanskje er mest positivt overrasket over, er at de fleste har store forventninger til tjenesten. Samtidig oppfylles disse i stor grad. Veldig få har små eller ingen forventninger til Forsvaret. Det er kanskje den største myten vi kan legge bak oss, sier han.

  - Ingen trussel


  Jenssen tror dette henger sammen med de store endringene verneplikten har gjennomgått de siste årene. Ikke bare i antall, men hvordan treningen er lagt opp, utstyr, oppgaver, og tjenestens innhold.

  - Det er en vesentlig større oppslutning for Forsvaret nå enn for 20-30 år siden, selv om den sikkerhetspolitiske situasjonen er en helt annet. Den gangen var det en trussel, mens nå er det ingen. Man skulle derfor tro at oppslutningen var mindre, men tvert om. Og det betyr at hverdagen for soldatene har stor betydning, og er vesentlig bedre, sier han.

  Uforståelig frykt


  Men Jenssen sier seg svært overrasket over at så mange engster seg og er redde for pålagte oppgaver, og at flere har fryktet for sitt liv i tjenesten.

  - Disse tallene har jeg ingen god forklaring på. I fjor opplevde vi tre uheldige dødsulykker som fikk enorm fokus, ikke bare i media men internt i forsvaret, der befal og ledelse ble tvunget til å gjennomgå sikkerheten og måten tjenesten utføres. Derfor er det rart at dette ikke gjenspeiles i undersøkelsen.

  - Dette er noe jeg har tatt opp både med forsvarsstaben og den politiske ledelsen. Vi må finne ut hva som ligger bak disse tallene, og hva folk har ment når de sier de frykter for sine liv. Hvis ikke soldatene kan stole på at befalet og ledelsen ivaretar deres sikkerhet, kan man like godt legge ned hele virksomheten, sier Jenssen.

  Null-toleranse


  Forsvarssjef Sigurd Frisvold sier til Dagbladet.no at de må finne ut hva som ligger bak engstelsestallene og gjøre noe med det.

  - Men det blir feil fokus hvis man tror man skal utdanne folk som ikke føler frykt og engstelse. Sikkerhet er helt avgjørende i denne prosessen, og vi har null-toleranse når det kommer til dette, sier han.

  - Jeg husker selv hvordan jeg som soldat var engstelig da vi hadde sprengningslære, og måtte ligge i en grop nær en sprengladning som ble satt av. Selvfølgelig var jeg engstelig, selv om det var trygt. Vi må ikke glemme at omlag 70 prosent av de spurte har svart at opplever sikkerheten som god, sier han.

  - Bra ungdom


  Forsvarssjefen kaller undersøkelsen «sjeldent positiv» og er spesielt glad for at så mange trives i tjenesten, og at forholdet mellom befal og vernepliktig scorer høyt.

  - Men ungdommen er ikke som før. Den er bedre. Og det mener jeg. Dagens ungdom er veldig bevisste på sine valg, og ønsker utfordringer. Og vi ser det ute i avdelingene både her hjemme og i utlandet. Under opptøyene i Kosovo i høst gjorde norske unge soldater en innsats som ble lagt merke til og berømmet i Nato. Og vi ser at stadig flere søker seg til internasjonale operasjoner, selv om dette er tjeneste som innebærer høyere risiko, sier han.

  Elendig kommunikasjon


  Forsvarssjefen innser at undersøkelsen står i sterk kontrast med mytene - og den generelt negative fokusen Forsvaret har hatt de siste årene.

  - Det viser at vi har en stor kommunikasjonsutfordring når det gjelder vårt omdømme. Vi må bli bedre på å få fram de positive tingene, selv om det ikke alltid er like spennende for dere i media, sier han.

OVERRASKET: Forsvarssjef Sigurd Frisvold er positivt overrasket, og mener endringer i tjenestens innhold kombinert med bedre ungdom gir gode resultater.
GLADJENTER: Nesten 80 prosent av de vernepliktige trives bra eller svært bra i Forsvaret. Jentene er mest positive.
REVELUSJON: Hovedtillitsvalgt for de vernepliktige i Forsvaret, Stian Jenssen, mener verneplikten har gjennogått en stille revolusjon.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media