- Knuser naturperle

TROMSØ (Dagbladet): Statoil kjører over fugleunger, knuser egg og ødelegger kulturminner på naturperlen Melkøya utenfor Hammerfest. Stopp! krever fylkeskonservator Reidun L. Andreassen i Finnmark, og nå har Stat- oil omsider parkert maskinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gassen fra Snøhvit-feltet skal etter planen ilandføres på Melkøya. Statoil vil gjøre forberedelser i felten allerede i sommer, sjøl om Stortinget ennå ikke har gitt grønt lys for Snøhvit-utbyggingen.

Lokalbefolkningen reagerer sterkt på Statoils framferd.

- Når storkapitalen rykker inn, får de gjøre som de vil, sier Knut Wold til Finnmark Dagblad. Han representerer grunn-eierne og har vist ødeleggelsene fram for lokalavisa.

Fylkeskonservator Reidun L. Andreassen mener det er alvorlig at en gigant som Statoil bryter loven.

- Jeg skulle tro de kjente lovverket bedre. De har overtrådt flere bestemmelser i kulturminneloven. Statoil har skadd boplasser fra yngre steinalder, sier Andreassen til Dagbladet.
Statoils prosjektleder Arne Erichsen sier til Finnmark Dagblad at Melkøya-undersøkelsene stilles i bero inntil spørsmålet om kulturminner er løst. Han mener at Statoil hadde sitt på det tørre, og sier selskapet ikke har møtt tilsvarende krav ved utbygginger sørpå.

- Vi oppfatter dette som et særkrav i Nord-Norge, sier Erichsen, som likevel medgir at Statoil kan ha tolket loven feil.
Fylkeskonservatorens folk er nå på Melkøya for å registrere kulturminner. - Vi er avhengige av å gjøre arbeidet i jomfruelig terreng, sier fylkeskonservator Andreassen.

Stortinget rekker ikke å behandle Snøhvit-utbyggingen før høsten 1999. I verste fall vil sårene i bli evige minner om et prosjekt som aldri kom lenger enn til tegnebrettet.