- Knuser naturperle

TROMSØ (Dagbladet): Statoil kjører over fugleunger, knuser egg og ødelegger kulturminner på naturperlen Melkøya utenfor Hammerfest. Stopp! krever fylkeskonservator Reidun L. Andreassen i Finnmark, og nå har Stat- oil omsider parkert maskinene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Gassen fra Snøhvit-feltet skal etter planen ilandføres på Melkøya. Statoil vil gjøre forberedelser i felten allerede i sommer, sjøl om Stortinget ennå ikke har gitt grønt lys for Snøhvit-utbyggingen.

Lokalbefolkningen reagerer sterkt på Statoils framferd.

- Når storkapitalen rykker inn, får de gjøre som de vil, sier Knut Wold til Finnmark Dagblad. Han representerer grunn-eierne og har vist ødeleggelsene fram for lokalavisa.

Fylkeskonservator Reidun L. Andreassen mener det er alvorlig at en gigant som Statoil bryter loven.

- Jeg skulle tro de kjente lovverket bedre. De har overtrådt flere bestemmelser i kulturminneloven. Statoil har skadd boplasser fra yngre steinalder, sier Andreassen til Dagbladet. Statoils prosjektleder Arne Erichsen sier til Finnmark Dagblad at Melkøya-undersøkelsene stilles i bero inntil spørsmålet om kulturminner er løst. Han mener at Statoil hadde sitt på det tørre, og sier selskapet ikke har møtt tilsvarende krav ved utbygginger sørpå.

- Vi oppfatter dette som et særkrav i Nord-Norge, sier Erichsen, som likevel medgir at Statoil kan ha tolket loven feil. Fylkeskonservatorens folk er nå på Melkøya for å registrere kulturminner. - Vi er avhengige av å gjøre arbeidet i jomfruelig terreng, sier fylkeskonservator Andreassen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer