Apple selger titalls millioner smarttelefoner og litt annet, mens AS Norge selger olje og litt annet. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Apple selger titalls millioner smarttelefoner og litt annet, mens AS Norge selger olje og litt annet. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFPVis mer

Tallenes tale:

Knuser oss: Så mye større er Apple enn AS Norge

Tallene i regjeringens nasjonalbudsjett for 2019 er store, men ikke sammenlinget med tallene til Apple. Tech-kjempen slår AS Norge både på driftsinntekter, overskudd og verdi.

(Hegnar.no): Apple hadde driftsinntekter i 2017 på 229,2 milliarder dollar. Til dagens dollarkurs tilsvarer det 1900 milliarder kroner.

Regnskapstallene for 2018 blir klar om et par uker og var veksten som i årets ni første måneder ender driftsinntektene på 270 milliarder dollar, tilsvarende knapt 2.240 milliarder kroner.

I nasjonalbudsjettet for 2019 er de samlede inntektene fra oljevirksomheten, avkastningen fra oljefondet, skatter og avgifter og annet i Norge på 1430,4 milliarder kroner. Av dette utgjør oljeinntektene 312,8 milliarder kroner.

Overskudd på 480 mrd

Apple, med sine mer enn 123 000 fulltidsansatte, hadde et overskudd etter skatt på 48,35 milliarder dollar i 2017, tilsvarende 400 milliarder kroner til dagens dollarkurs.

Om et par uker får vi fasiten for hele regnskapsåret. Var resultatveksten for regnskapsåret som i de ni første månedene, endte året med et resultat på rundt 58 milliarder dollar, tilsvarende 480 milliarder kroner.

For AS Norge, med sine 5,3 millioner innyggere og knappe 2,7 millioner sysselsatte, budsjetterer regjeringen neste år med et overskudd på 279 milliarder kroner. Det er omtrent en dobling fra i år, men det kan bli over 40 milliarder kroner bedre hvis oljeprisen fortsetter å holde seg så høy som nå. Mens regjeringen tror på en oljepris på 583 kroner neste år ligger den nå rundt 690 kroner.

Apple vs Norge

Til dagens dollarkurs har Apple allerede i år totale driftsinntekter som er 57 prosent høyere enn Norges totale inntekter neste år.

Overskuddet i Apple er samtidig 73 prosent større enn det norske overskuddet på nasjonalbudsjettet neste år.

Apples børsverdi er i dag på 1100 milliarder dollar, tilsvarende 9100 milliarder kroner. Det er for øvrig ikke så langt unna det regjeringen nå tror oljefondet vil være verdt ved utgangen av neste år.

Uten sammenlikning for øvrig har det norske oljefondet, som ved årsskiftet eide rett under 1 prosent av Apple, i dag en verdi på 8 395 milliarder kroner.

Flere økonominyheter

Ser mindre oppside for Norwegian

Hegnar om statsbudsjettet: Strålende

Ser større potensial for Røkke-selskap