AVDEKKER FORSKJELLER: SVs finanspolitiske talskvinne, Inga Marte Thorkildsen, mener skattelistene viser at det fortsatt er gigantiske store forskjeller på hva menn og kvinner får betalt. Derfor er hun for offentlige skattelister og mot å fjerne formueskatten. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
AVDEKKER FORSKJELLER: SVs finanspolitiske talskvinne, Inga Marte Thorkildsen, mener skattelistene viser at det fortsatt er gigantiske store forskjeller på hva menn og kvinner får betalt. Derfor er hun for offentlige skattelister og mot å fjerne formueskatten. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Knuser rike menns våte drøm

Inga Marte Thorkildsen er lei rike menns syting og mener skattetallene viser hvorfor det er utenkelig å fjerne formueskatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SVs finanspolitiske talsperson, Inga Marte Thorkildsen, har sett seg lei på at høytlønte menn driver heftig lobbyvirksomhet for å få fjernet formueskatten.

- Hvis vi følger særlig høytlønte menns våte drøm, nemlig å fjerne formuskatten, vil vi øke forskjellene på kvinner og menns inntekt. Nesten bare menn vil få en gavepakke, sier hun.

Ni av ti er menn Nå mener hun offentliggjøringen av skattetallene avdekker gode grunner til at hun aldri vil lytte til godt betalte menn i dress som klager over for høy skatt.

- Når vi ser på skattelistene er det veldig tydelig at det fortsatt er et stort inntektsgap mellom menn og kvinner. En åpen debatt om skattelistene er helt nødvendig. Vi har en plikt til å belyse hvem som tjener hva, og da ser vi at vi ikke har likestilling i Norge, sier Thorkildsen til Dagbladet.

Bare én er kvinne
Hun viser til at ni av de ti med mest formue i Norge er menn. Bare én er kvinne, ifølge de ferske skattelistene.

- Jeg synes det er et godt argument for å offentliggjøre skattelistene at folk flest nå får innsyn i skatteinnbetalingen, sier Thorkildsen.

I år er statens inntekter fra formueskatten beregnet til 12,7 milliarder. 8 av disse milliardene blir ifølge Finansdepartementet betalt inn av menn. For neste år er det snakk om nesten 14 milliarder kroner i inntekter til staten.

Blir lobbyet ned
Særlig i forbindelse med høringene rundt budsjettet blir hun og de andre politikerne i Stortingets finanskomité lobbyet ned av menn i dress.

- Vi er antageligvis den komiteen som blir utsatt for det største presset for å gi skattelettelser på kapital. Formueskatten er den skatten vi får mest henvendelser om. Og hendvendelsene kommer nesten utelukkende fra menn, sier hun.

Millioner i lettelser
Fjerner hun og de andre finanspolitikerne formueskatten vil det gi tobakksarvingen Johan Henrik Andresen, Olav Thon og Kjell Inge Røkke millioner av kroner i skattelette hver.

- De veldig aktive mannlige lobbyistene kimser av at staten vil tape penger og mener det ikke er så farlig. Men er det noe vi vet, så er det at kvinner er ekstra avhengig av å ha en sterk velferdsstat. Det er et flertall kvinner som jobber i velferdsstaten og som mottar ytelser fra staten. 12,7 milliarder må hentes fra et sted! Skal det tas fra barnetrygden?, sier Thorkildsen.

- Men vil ikke kvinner også nyte godt av at menn får skattelettelser?

- Noen vil selvsagt det. Men det viktigste er at kvinner tjener godt på selvstendig basis. Det har vært viktig for oss at kvinner ikke skal være et vedheng til mannen.