Ny kjempemåling for Trygve Slagsvold Vedum

Knuser sine egne rekorder

Puster Jonas i nakken og er dobbelt så stor som Siv: Hvis dette holder seg fram til valget, vil en se en helt ny situasjon i Norge, mener valgforsker.

HAR ALDRI VÆRT STØRRE: Trygve Slagsvold Vedum har god grunn til å være fornøyd. Selv ikke under EU-kampen i 1994, var Sp større enn nå. Foto: Hans Arne Vedlog
HAR ALDRI VÆRT STØRRE: Trygve Slagsvold Vedum har god grunn til å være fornøyd. Selv ikke under EU-kampen i 1994, var Sp større enn nå. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet fortsetter å fosse fram på meningsmålingene. I den siste målingen fra Ipsos for Dagbladet, slår de igjen sine egne rekorder med en oppslutning på 19,2 prosent.

Med dette resultatet er Senterpartiet dobbelt så store som Fremskrittspartiet og nær jevnstore med Arbeiderpartiet.

Til sammenlikning ligger Sp høyere på målingene nå, enn under EU-kampen i 1994.

- Det er veldig motiverende. Samtidig kjenner jeg på ansvaret og vet at målinger går opp og ned, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Han begrunner gjenkjennelig framgangen med at Sp er den tydeligste røsten for å utvikle hele Norge og peker på politikk for politi, ambulansetjenester og forsvar.

Krisemåling for Frp

Mens Sp fosser fram, fortsetter den nedadgående trenden for Fremskrittspartiet.

De måles til 9,7 prosents oppslutning på målingen, det svakeste resultatet målt av Ipsos så lenge Frp har vært i regjering. Nettopp deltakelsen i regjering kan være noe av problemet for Frp, mener valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Berg.

IKKE FORNØYD: - Dette er alt for dårlig, sier Sylvi Listhaug (Frp) om målingen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
IKKE FORNØYD: - Dette er alt for dårlig, sier Sylvi Listhaug (Frp) om målingen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- At Frp mister velgere var også tydelig i forbindelse med lokalvalget, der de ikke klarte å mobilisere egne velgere. Velgerne er demobilisert av regjeringsdeltakelsen, og bompengesaken er et eksempel på det, sier han. Nestleder i Frp Sylvi Listhaug gjør det klart at det ikke er bra nok.

- Dette er altfor dårlig og et resultat vi ikke kan være bekjent av, sier hun til Dagbladet. Hun tolker meningsmålingen som en klar beskjed:

- Det er en tilbakemelding fra velgerne om at vi må skjerpe oss. Vi må bli til å kjenne igjen som Frp-politikere og ta vanlige folks hverdagsproblemer på alvor og gjør noe med dem.

Trenden er også nedadgående for Høyre, som har mistet 4,1 prosent av velgerne siden valget. På de siste målingene har de imidlertid vært ganske stabile. I november klokkes de inn på 20,9 prosents oppslutning.

Blør til Sp

Arbeiderpartiet måles til 22 prosent, noe som er en nedgang på 5,4 prosent siden valget. Frp og Ap har det til felles at de begge taper velgere til Sp. Kanskje ikke så rart at Siv Jensen ber Vedum bytte side.

Det siste året har Sp kapret 35 500 velgere i nettotall fra Frp og 44500 fra Høyre. Fra Ap har de rappet 44500 velgere.

Heller ikke Ap er fornøyd med dette.

- Dette er tall som er altfor dårlig. Men det er på det nivået vi har hatt på en del målinger nå. Vi har en veldig stor jobb å gjøre med å bygge opp igjen tilliten hos velgerne som ikke stemte på oss ved dette valget, sier Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng.

Hun peker på at sentrum-venstre står veldig sterkt, og at høyresiden gjør det dårlig.

- Da er det vår jobb å få mange flere av de velgerne som ønsker en ny politikk, til å stemme på Ap, sier Stenseng.

Rekordsterk opposisjon

SV gjør det derimot godt på målingen. De går fram fra 6,4 prosents oppslutning i oktober, til 8,3 prosent. Rødt går noe tilbake fra 6,1 til 5,0. Også MDG går noe tilbake fra en sterk måling i oktober til 5, 3 prosent.

På motsatt side er både KrF og Venstre fortsatt under sperregrensen.

Samlet sett viser målingen et veldig tydelig rødgrønt flertall. De tidligere regjeringskameratene Ap, Sp og SV har flertall også uten MDG eller Rødt.

Til sammen soper opposisjonspartiene inn 112 av de 169 mandatene på Stortinget, noe som også er en rekord på Ipsos sine målinger

Ifølge valgforskeren skyldes dette ikke minst Sps framgang og det at de henter velgere fra høyresiden over til venstresiden.

- Senterpartiet tar velgere fra alle partier. Særlig fra Ap, men de henter også en god del over streken fra KrF og Frp. At de tar velgere fra Frp er noe som er ganske nytt, sier Johannes Berg.

- Ny situasjon i Norge

På målingen skiller bare tre mandater Arbeiderpartiet og Sp. Om det holder seg fram til valget, vil det få konsekvenser for maktforholdene på rødgrønn side, mener Bergh.

- Ap og Sp er nå så jevnstore at om dette hadde vært valgresultatet ville det vært en helt ny situasjon i Norge, sier Bergh, som mener Sp og Ap da måtte finne ut av det med hverandre mer som likeverdige partnere enn tidligere.

- Jo sterkere Sp blir, jo bedre gjennomslag skal vi ha. Det er folkestyre i praksis, sier også Vedum.

- Det vil merkes, det er slik det skal fungere i et demokrati. Men i alle samarbeid er det også slik at man gjør hverandre gode, sier Sp-lederen. Han lover at et større Sp vil gi gjennomslag for å styrke politiet, og at «rare konstruksjoner som Viken vil bli oppløst.

Tar ikke seieren på forskudd

På spørsmål om han tar sikte på å bli større enn Ap, svarer Vedum at Sp bare vil fortsette å si det de mener.

- Så vet jeg at målingene går opp og ned. En får glede seg over det når de går opp, men vi har ikke fått noen stemmer ennå, sier han.

Arbeiderpartiet har heller ikke tenkt å gi opp den posisjonen helt uten videre.

- Det er positivt at Sp står så sterkt blant folk, men vi ønsker å være et større parti enn vi ser på målingene nå. Målet er å styrke oss, så er det for tidlig å snakke om regjeringskonstellasjoner og samarbeid nå. Det blir for hypotetisk, sier Stenseng.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer