Knuser Yngves drøm

Statsminister Jens Stoltenberg knuser Yngve Hågensens drøm om en regjering av Ap, Sp og SV etter valget. Stoltenberg fastholder at en fortsatt Ap-regjering og en høyreregjering er de to eneste realistiske alternativene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Man kan ønske seg forskjellige ting, og man kan godt ønske seg et alternativ av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. Men jeg har uttalt meg om realismen i dette. Og jeg tror ikke det er realistisk når Sp har sagt nei, og når vi er uenige om en del saker. For meg er det avgjørende å gjøre klart for velgerne hvilket alternativ vi går til valg på, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Etter LO-lederens uttalelser til Dagbladet og Dagsavisen, la Stoltenberg inn en ekstrarunde på regjeringsalternativene i sin tale til LO-kongressen i går.

Men oppklaringen skaper forvirring i Ap- og LO-rekker. Mens LO-leder Yngve Hågensen i går prøvde å dempe inntrykket av splid, sier LOs neste leder dette:

Uklart

- Jeg er ikke sikker på hva Jens har ment. Men jeg er helt enig med Yngve i at en flertallskonstellasjon med SV og Sp hadde vært det gunstigste. Men Jens Stoltenberg er jo statsminister, og må få lov å ha sin oppfatning av situasjonen, sier LOs neste leder Gerd-Liv Valla.

Og Stoltenberg vek i går ikke en tomme i forhold til det han sa forrige onsdag. Helt åpenbart vil Stoltenberg nå vise at det er han som er sjefen for Ap's valgkamp.

- Jeg uttaler meg ikke om ønskelighet, men om hva som er realistisk. Det er to år siden vi åpnet for flertallsregjeringer. Våre invitter har blitt avvist flere ganger. Når man blir spurt om hvilke alternativer som er realistiske etter valget, må man da svare sant. Så kan man ønske seg forskjellige ting, sier Stoltenberg, som i sin tale til LO-kongressen i går hamret inn at valget til høsten står mellom en fortsatt Ap-regjering og et høyredominert regjering som vil true sosiale og faglige rettigheter.

- Realist

- Jens har svart at et samarbeid mellom Ap, Sp og SV etter valget ikke er realistisk, og så pass skjønner jo jeg også. Men det er lov å drømme, sa Yngve Hågensen etter Stoltenbergs oppklaring.

- Fastholder du at det er feil å stenge døra for et slikt samarbeid etter valget?

- Jeg står ved det jeg har sagt, sier Hågensen.

Viker ikke

Stoltenbergs tale til kongressen var preget av nettopp denne analysen: Mot en arbeiderbevegelse som slåss for solidaritet, mangfold og fellesløsninger står en høyredominert regjering som vil gå løs på sykelønnsordning og pensjonsordninger og skape større forskjeller.

At det er høyrepartiene på Stortinget og ikke LO som vil støtte regjeringens sykehusmodell, får ikke Stoltenberg til å vike her heller:

- Det er klart det spiller en rolle at LO er uenig i den modellen vi har valgt. Men vi mener vi har lagt fram den beste modellen, og vi vil gjøre alt for å få gjennomslag for den. Det har hendt før at vi har vært uenige med LO, det kan vi leve med. Vi skal fornye offentlig sektor, slår Stoltenberg fast.

<B>UREALISTISK:</B> Statsminister Jens Stoltenberg og LO-leder Yngve Hågensen måtte i går svare for sine ulike uttalelser om regjeringsalternativer. Hågensen holder fast ved sin drøm, men sier seg enig med Stoltenberg i at Ap, Sp og SV-alternativet ikke er realistisk.