- Knuses av smuglere

Smuglersprit, ulovlig importert kjøtt, sigaretter og svart arbeid florerer i restaurantbransjen i hovedstaden. Dette er i ferd med å sende Tande-Ps forretningsimperium i grøfta, hevder NRK-kjendisen selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå raser han mot myndighetene som ikke vil offentliggjøre smuglerbedriftene.

I dag tar Tande-P bladet fra munnen og forteller åpent om det han opplever som mafiatilstander i Oslos restaurantverden. Tande-P er deleier i sju ulike restauranter i Lillestrøm, Oslo, Vormsund, Trondheim, Verdal og Kragerø. Oslo-restauranten skulle bli lokomotivet. Isteden er Tandy's og Tændisrestaurantene i ferd med å bli Tande-Ps mareritt.

- Vi må slåss mot konkurrenter som driver kølsvart virksomhet. De stikker av med pengene, mens myndighetene står og ser på. Det gjør meg forbannet, sier Alf Tande-Petersen til Dagbladet.

Tande-P forteller om ukentlige telefontilbud om billig kjøtt fra utlandet, smuglet inn i Norge og levert direkte til restauranten. Og om en restaurantbransje som flommer over av tilbud om øl, sprit og parti sigaretter langt under norsk prisnivå:

 • Fileter til 30- 35 kroner pr. kilo.
 • Kyllingfilet til 25- 30 kroner pr. kilo.
 • Kartonger med 200 sigaretter til 80 kr.

  - De mest dristige selgerne dukker til og med opp i restauranten og falbyr illegale varer. Det verste er at vi som driver lovlig, bukker under, mens de ulovlige blir vinnerne, sier en hoderystende Tande-P.

  Politiprat


  - Hvor kommer disse kjøttleveransene fra?

  - Vet ikke. Men trolig lenger unna enn fra Sverige, mener Tande-P.

  - Jeg bruker mitt navn og ansikt i driften, og da må alt vi gjør, være lovlig. Jeg svarer alltid nei til tilbud om svarte varer, og da ender det med at byderne legger på.

  - Hvem står bak?

  - Jeg har forsøkt å finne ut hvem som står bak tilbudene, uten å komme noen vei, fortsetter Tande-P og forteller åpent om kriminalitetens stadig hardere grep om Oslo-restaurantene.

  - Organisert kriminalitet?

  - Det er bare å se på omfanget får å slå fast det. Når ti av ti kontrollerte restauranter selger smuglervarer, viser det at dette ikke er tilfeldigheter, mener Tande-P og forteller om ulovlig budtjeneste som blomstrer på Østlandet.

  - Det er personer som tilbyr seg å dra til Sverige for å handle ulovlig for restaurantene. De drar i to biler. Én kjører foran og sjekker at tollerne ikke har kontroll.

  - Hvordan vet du at konkurrenter selger smuglervarer og har svart arbeidskraft?

  - Det er påfallende når vi vet at det aldri stopper biler med lovlige leveranser utenfor restaurantene, og at kjøtt og drikkevarer isteden blir levert fra biler med rørleggerlogo på bilsiden. Megetsigende, mener NRK-kjendisen og slår oppgitt ut med hendene:

  - Ikke populært


  Nå er han kontaktet av Oslo politikammer som vil vite mer om hva han har opplevd.

  - Jeg regner med at det ikke er populært blant enkelte i bransjen at jeg forteller det jeg vet.

  - Skremmer dette deg?

  - Nei, jeg er ikke lettskremt.

  - Med svart arbeid sparer de 50 prosent av lønnsutgiftene, slipper sykepenger, skattetrekk og arbeidsgiveravgift. Når de i tillegg serverer innsmuglet kjøtt og alkohol og selger smuglede sigaretter, blir det umulig for oss som vil drive legalt. Nå har vi to hjul i grøfta. Det er tungt å komme opp på veien igjen, men vi skal klare det, tror en kampklar Tande-P.

  - Myndighetenes razziaer har til nå har ikke hatt noen virkning. De som blir tatt, kan fortsette som før. I verste fall ender det i ei lita bot. I mellomtida kan de drive videre og håve inn penger. Steng butikkene som blir tatt med smuglervarer. Ta fra dem skjenkebevillingen tvert, mener den kjente programlederen og restauranteieren.

- MAFIATILSTANDER: - Det som irriterer meg aller mest, er at de som blir tatt for å selge smuglervarer, kan fortsette uten at offentligheten opplyser hvem de er, sier Alf -Petersen. Den kjente programlederen og restauranteieren mener det er mafiatilstander i Oslos restaurantverden.